Češi čím dál více utrácejí za sport. Motivují je sportovní utkání a šampionáty

Výdaje Čechů na sport rostou, ukazují to statistiky Eurostatu. Ročně za něj utratí kolem dvou a půl tisíce korun, a to včetně vybavení, vstupenek na sportovní utkání nebo třeba permanentek do fitness center. V roce 2012 to byla zhruba polovina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cyklista, kolo, Praha

cyklista, kolo, Praha | Foto: Filip Jandourek

V popularitě sportů u Čechů vítězí cyklistika, běh nebo také plavání. Jen jízdních kol se v Česku loni prodalo kolem 350 tisíc. Po počáteční investici se už sportuje téměř zadarmo.

Kolektivní sporty vyjdou výrazně dráž. Jen třeba roční výdaje na fotbal se šplhají i k 30 tisícům ročně. Podobně je tomu i u hokeje.

Své o tom ví i pan Tomáš. Oba jeho synové totiž hrají hokej. S narůstajícím věkem se navíc výdaje zvyšují. „Nová výstroj pro kluka, žákovského hokejistu, stojí tak 2500. Bez helmy a bruslí,“ říká pan Tomáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výdaje Čechů na sport rostou. Každoročně za něj lidé utratí až dva a půl tisíce korun. Podrobnosti přinesla Zuzana Švejdová

K tomu je třeba přidat náklady na dopravu, příspěvky klubu a třeba i startovné. Právě hokej se řadí k těm nejnákladnějším sportům, potvrzuje David Opatrný z České unie sportu.

„Když máte hokejový zápas, tak tam potřebujete mít na střídačce až třeba 27 hráčů. Výstroj takového týmu sahá ke statisícům. Dále je to například triatlon nebo technické sporty, jako jachting či střelba,“ vysvětluje Opatrný.

Pro ekonomiku je ale přínosný i takzvaný pasivní sport, ke kterému patří návštěvy sportovních akcí. „Ukazuje se, že 15 procent populace navštěvuje sportovní klání poměrně pravidelně, přinejmenším 6krát do roka. V tomto ohledu patříme v Evropě mezi osm nejaktivnějších zemí,“ popisuje ekonomický analytik Pavel Sobíšek.

Úspěch českých sportovců na olympijských hrách nebo i šampionáty v hokeji či fotbale navíc zvedají zájem dětí o sport. Třeba Česká unie sportu letos poprvé po dvanácti letech zaznamenala nárůst dětí registrovaných ve sportovních oddílech.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme