Češi investují čím dál více peněz. Jsou spíše konzervativní, učí se ale i riskovat

Češi investují stále víc peněz. Jen do investičních fondů lidé během prvních třech měsíců letošního roku vložili přes 388 miliard korun. Vyplývá to z čísel Asociace pro kapitálový trh. Od finanční krize tak objem částek vzrostl o víc než 50 procent. Přesto patří tuzemští investoři spíš k těm konzervativním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Pan Petr se na nedávné dražbě stal vítězem a je tak novým majitelem panelového bytu v centru Prahy. Dražby jsou podle něj nejjednodušším a taky nejlevnějším způsobem, jak si pořídit nové bydlení a dobře investovat. „Nemusím platit drahé provize realitním kancelářím, které tam stejně dělají chyby,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi v posledních letech rádi investují třeba do realit nebo umění. Jak se tuzemské investování mění, shrnula Barbora Kladivová

Právě reality patří mezi investice, do kterých Češi ukládají peníze nejčastěji. Kromě bytů a domů ale investují třeba i do garáží, třeba kvůli dalšímu pronájmu.

Šance tak před časem využil i pan Pavel. Za svou novou garážovou investici dal 260 tisíc korun.

„Viděli jsme, že je možné vydražit nemovitost i za poměrně nižší částku, než je cena určená trhem. Myslím si, že to může být rozdíl klidně 40 až 50 tisíc korun. Takže nám to přišlo jako dobrá investice. Měli jsme finanční možnosti, dostatečné volné prostředky,“ popsal.

Nejčastější jsou investice do 10 tisíc

Tak vysoké částky ale podle investičních analytiků nejsou mezi Čechy příliš obvyklé. Mezi nejčastější patří investice od 5 do 10 tisíc korun.

„Nejčastěji se setkáváme s klienty, kteří mají na investici určené prostředky ve výši desítek tisíc až nižších stovek tisíc korun jednorázově, nebo si mohou odkládat pravidelně pár set až tisíc korun měsíčně. Výjimkou již ale nejsou ani investice řádově v milionech korun jednorázově nebo desítkách tisíc korun pravidelně,“ shrnul Jan Kokta, analytik investiční skupiny DRFG.

Podle analytiků Češi ve velké míře využívají bankovní produkty, které nejsou primárně určené k investování. Nejčastěji tak lidé v současné době ukládají peníze do podílových fondů, které jim umožňují investovat už od malých částek. Tuzemští investoři se ale podle Jana Kokty zaměřují i na nákup akcií nebo dluhopisů.

„V tomto ohledu nicméně českého investora trochu brzdí nabídka pražské burzy. Objemy akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha již od roku 2007 pravidelně každým rokem klesají. Od roku 2009 se pak v Praze obchoduje více s dluhopisy než s akciemi. U dluhopisových obchodů se nicméně jedná především o státní dluhopisy České republiky, které nesou aktuálně nulové výnosy a pro investory hledající alespoň nějaký zisk tak příliš lákavé nejsou,“ dodal.

V dlouhodobých investicích Češi zaostávají

Podle analytika Generali Investmenst Martina Pohla naopak Češi výrazně zaostávají v dlouhodobých investicích, třeba v penzijních fondech nebo životním pojištění.

„Ten podíl je násobně nižší než v západních zemích. Postupně doháníme naše sousedy v Německu, co se týká oblíbenosti investičních fondů, ale i tady je ten podíl spíše nižší, okolo sedmi až osmi procent, než je obvyklé na západě,“ uvedl.

Přestože Češi patří spíš ke konzervativním investorům a vyhýbají se přílišným rizikům, aby o své peníze nepřišli, podle výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh Jany Brodini pomalu přibývá i těch, kteří se nebojí alespoň trochu zariskovat.

„Současné prostředí nízkých úrokových sazeb přímo nahrává tomu, že je nutné investovat více do dynamických portfolií. Je to pak vidět i na typech fondů, do kterých je investováno. V České republice velmi rostou investice kupříkladu do smíšených fondů,“ shrnula.

Oblíbené jsou i starožitnosti

Oblíbeným cílem pro uložení peněz jsou pro Čechy stále i starožitnosti. Jen za šest měsíců letošního roku utratili sběratelé na trhu s uměním rekordní částku, a to zhruba 570 milionů korun. Mezi nejoblíbenější patří zbraně, mince, hodiny a pánské hodinky. Vysoké částky ale nejsou na aukcích příliš časté, upozornil editor serveru Art Plus Jan Skřivánek.

„Nejvíce hovoříme o milionových rekordech, ale milionové položky představují asi jedno procento děl, které se na aukcích prodají. Když je necháme stranou, tak průměrná cena prodaných děl na českých aukcích je méně než 40 tisíc korun.“

Kdo ale investuje do starožitnictví a umění, musí počítat s tím, že je to investice dlouhodobá, řekl předseda Asociace starožitníků Jan Neuman.

„Například Radimský se ještě v 90. letech prodával řádově za 20, 30, maximálně 45 tisíc korun, dneska se prodává i za několik milionů,“ přiblížil.

Češi stále častěji investují i do komodit, a to hlavně cenných kovů. Největší firmy na tuzemském trhu zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku nárůst až o několik desítek procent. Zájem měli investoři hlavně o zlato a stříbro.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme