Češi mezi oběťmi útoku v Mnichově nejsou, policie také zrušila opatření na hranicích

Policie odvolala kontroly na česko-bavorských hranicích. V noci je nařídila kvůli útoku v mnichovském nákupním centru. Němečtí policisté původně pracovali s verzí, že po střelbě jsou tři útočníci na útěku. Nakonec šlo ale jen o jednoho střelce - osmnáctiletého Němce íránského původu. Zabil devět lidí, a pak sebe. 16 zraněných je v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kontroly na česko-rakouských hranicích jsou přísnější

Policejní kontroly na česko-rakouských hranicích jsou přísnější | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

„Vrátili jsme se k nastavenému režimu, který policie měla po útocích v Bruselu. Tedy zvýšené kontroly v místech s větší koncentrací osob, jako jsou obchodní centra, nádraží, letiště. Nicméně opatření na státní hranici bylo odvoláno,“ řekl ČRo mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Mezi 11 a 12 hodinou se kvůli události v Mnichově sejdou zástupci českých tajných služeb a policie. „Na české straně se dnes sejde zpravodajská skupina. Ta probere informace, které budou k dispozici a případně navrhne nějaká opatření. Zatím se ale nejeví, že by směřovalo nějaké nebezpečí vůči českému území,“ řekl ve vysílání ČRo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Německá policie teď vyšetřuje, jestli šlo o teroristický útok, nebo čin šílence. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že informace, které jsou zatím k dispozici, si odporují.

České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že mezi oběťmi útoku v Mnichově nejsou podle informaci německé policie čeští občané.

„A nemáme ani žádné zprávy o tom, že by mezi zraněnými byl někdo z České republiky,“ řekl Českému rozhlasu generální konzul v Mnichově Milan Čoupek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme