Češi si na internetu předávají kvásek na pečení chleba. Nabízejí ho zdarma

Kváskovou mapu založilo na internetu několik nadšenců před třemi lety (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Pixabay

Kváskovou mapu založilo na internetu několik nadšenců před třemi lety (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Pixabay

Češi se na internetu dělí o kvásek na pečení domácího chleba. V takzvané kváskové mapě je už přes 2500 lidí, kteří tuto ingredienci ostatním nabízejí zdarma. Vlastní pečení si chválí kvůli vyšší kvalitě i kvůli tomu, že jim chleba vydrží déle než ten z obchodu.

„Je to o hodně lepší, když chleba voní úplně čerstvý. Člověk z toho má mnohem příjemnější pocit, než když si chleba jen koupí v obchodě. Zároveň je ten chleba pokaždé jiný. Chutná prostě jinak, vydrží vám mnohem déle,“ říká 32letý Pavel z Prahy. 

Pracuje pro neziskovou společnost, pečení vlastního chleba ho uchvátilo a dnes je to jeho koníček. V kváskové mapě Pavla najdete už dva roky. Vlastní kvásek rozdal za tu dobu zdarma už asi deseti zájemcům. 

 

Lidé na internetu nabízejí kvásek na pečení domácího chleba zdarma. Zajímala se Veronika Hlaváčová

Vložit na svůj web

„Jednou přišel typický ‚kravaťák‘ v saku a kabátu, jednou maminka na mateřské, jednou kluk, kterému bylo sotva 15. Prostě široká škála lidí,“ popisuje. 

Kvásek nabízí ve speciální mapě i pekaři. Ti ho dodávají také do obchodů. Podle prodejce Václava z centra Prahy vyjde asi na 30 korun: 

„Je to od pekaře, který nám každé ráno vozí zboží. Je to kvas, ze kterého si u nás můžete koupit chleba. Lidi se hodně ptají. Může se stát, že nám za den přijde 10 lidí, kteří chtějí kvásek, stejně tak se i někdy stává, že kvásek musíme bohužel odepsat.“ 

Pšeničná mouka kyne pomaleji 

Samotné pečení není podle pekaře Tomáše Soláka těžké. Lidé ale musejí počítat s časem na kynutí. 

„Když kynete za tepla, chleba můžete udělat zhruba za 6 až 8 hodin. Když za studena, tak za 18 hodin. Záleží to na teplotě a jakou máte mouku. Žitná kyne rychleji, pšeničná pomaleji,“ vysvětluje. 

Tomáš Solák je původně ekonom a mluví i o velkovýrobnách chleba. Za 20 korun se podle něj dá udělat kvalitní chleba těžko. 

„Je pravda, že ten dobrý chleba na spoustě míst není k dosažení. Je jen to, co je. Věřím, že se i ve velkých objemech dá dělat dobrý chleba, ale náš zákazník to zatím nepožaduje, takže ty společnosti k tomu nejsou tlačeny a nemají žádnou vůli to udělat lépe,“ míní. 

Autor:  Veronika Hlaváčová

Nové články v rubrice

Prezidentské volby v USA

Navrhněte osobnost na cenu

Navrhněte osobnost na ocenění předávané prezidentem republiky v příštím roce u příležitosti založení Československa. Nominovat můžete zde.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace