Češi začínají omezovat pečivo kvůli lepku. Některé obiloviny neškodí, vzkazují mlynáři

Některé výrobky z obilovin Češi přestávají jíst. Podle Svazu průmyslových mlýnů za to může v řadě případů obava z lepku. Bílkovina, která může způsobit alergii nebo přerůst až v celoživotní nesnášenlivost, takzvanou celiakii, je podle svazu opředena řadou mýtů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toastový chleba, pečivo, plátky (ilustrační foto)

Toastový chleba, pečivo, plátky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Bezlepkovou dietu propaguje celá řada známých osobností. Pochvalují si ji například herci a herečky z Hollywoodu i současný nejlepší tenista Novak Djokovič.

„Teď je víc hráčů na bezlepkové dietě. Můj život změnila opravdu pozitivním způsobem a pozitivně ovlivnila mou kariéru a můj celkový pocit na kurtu i mimo kurt. Tak jsem se chtěl podělit o své zkušenosti. Mám už několik pozitivních ohlasů od náhodných lidí. To mě těší. Na konci dne je hezké zjistit, že váš příklad někteří lidé následují,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi si čím dál víc rozmýšlejí, jestli lepek zařadí do svého jídelníčku. O jeho vlivu na zdraví mluví odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová

Na život bez lepku vsadila po prodělané mononukleóze také česká tenistka Petra Kvitová. V testech jí totiž vyšla mírná intolerance na lepek. „Pro tělo teď dělám asi nejvíc. Už takhle regeneruji pomaleji, tak doufám, že strava trošku pomáhá,“ svěřila se česká hráčka.

Podle lékařky a odbornice na výživu Kateřiny Cajthamlové sportovci nevylučují lepek kvůli hubnutí, ale kvůli pocitu větší energie a menší únavy. Stravu bez lepku v rámci zpestření jídelníčku každému doporučuje:

„Každý by to měl zkusit. Hlavně si myslím, že z našeho jídelníčku od dob sametové revoluce strašně poklesl počet luštěnin, chybí nám ječné kroupy, ječný chléb, žito. I v zájmu pestrosti můžeme vyzkoušet tyto nízkolepkové potraviny. Luštěniny jsou zcela bezlepkové. A vedle toho, že možná pocítíme větší energii, se může stát, že zhubneme.“

Lepek opředený mýty?

Problematickou bílkovinu obsahuje především mouka z pšenice. Ze statistik Svazu průmyslových mlýnů ale vyplývá, že Češi přestávají jíst i pečivo z jiných obilovin. Včetně těch druhů, které lepek obsahují jen málo nebo vůbec.

Celiakie je střevní onemocnění, které způsobuje lepek v potravinách. Lepek vyvolá ve střevech zánět, který porušuje sliznice. Léky na nemoc neexistují, pomáhá jen celoživotní přísná dieta. Pokud ji pacient nedodržuje, hrozí mu vážné zdravotní problémy. Onemocnění je dědičné a může se projevit i v dospělosti.

Podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů to není nutné. Z hlediska obsahu jsou prý vhodnější třeba mouky z ječmene nebo žita. Zcela bez lepku pak jsou sojová nebo pohanková mouka. Průměrný Čech jich ale zkonzumuje jen necelý kilogram za rok.

„Velmi vhodnou obilovinou je ječmen nebo oves. Bohužel jejich spotřeba u nás poklesla a udržuje se na velmi nízké úrovni,“ upozorňuje Pavel Filip.

Vedení svazu chce veřejnost upozornit na některé mýty o škodlivosti lepku.

V Česku lidí s celiakií neustále přibývá. Odborníci odhadují počet nemocných na 50 tisíc. Diagnózu však zná jen přes 8 tisíc pacientů. Většina postižených o svém problému vůbec neví.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme