Česká diplomacie ztrácí dobrou pověst, reaguje Schwarzenberg na Zemanův výrok v Číně

Česká republika se nebude zabývat vnitřními záležitostmi Číny. Český prezident Miloš Zeman to řekl hned na úvod svého setkání s nejvyššími čínskými představiteli. Podle bývalého ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga tím Zeman odmítl diskusi o lidských právech, a česká diplomacie tak ztrácí svou dobrou pověst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg | Foto: Filip Jandourek

„Je to odchýlení od naší tradiční zahraniční politiky, kterou jsme si opravdu vydobyli dobrou pověst. To je nika, kterou Česká republika měla a bohužel ji opustí. Naše zahraniční politika už nebude ničím pozoruhodná. Zapadneme do všeobecné šedi,“ řekl Schwarzenberg.

Zeman také řekl, že Česká republika uznává územní celistvost Číny, a to včetně Tibetu a Tchaj-wanu. To je podle Schwarzenberga v souladu s dlouhodobou českou zahraniční politikou.

Česko uznává celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu, ujistil Zeman Peking

Číst článek

Výhrady k Zemanovi má i nevládní organizace Amnesty International. Ta po politicích požaduje, aby při svých jednáních upozorňovali na problém porušování lidských práv. Podle mluvčí organizace Martiny Pařízkové se to ale hlavně v poslední době neděje.

„Od té doby, co je prezidentem Miloš Zeman a nová vláda, děláme to pořád stejně. Bohužel otázkou zůstává, do jaké míry jsou naše apely vyslyšeny. Třeba když bylo nedávno v Praze Česko-čínské fórum, tak ačkoli lidskoprávní agenda je pro podnikatele velmi důležitá, tak se na fóru neobjevila,“ říká.

Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme