Češka, která měsíc čekala na záchranu v novozélandských horách, se ve čtvrtek vrátí domů

Česká turistka Pavlína Pížová, která přežila měsíc v opuštěné chatě v horách na Novém Zélandu, se vrací do Česka. Podle české honorární konzulky v Queenstownu Vlaďky Kennet by měla dorazit ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká turistka Pavlína Pížová, která měsíc po tragické smrti partnera čekala na záchranu v opuštěné horské chatě v novozélandských horách, na tiskové konferenci v Queenstownu

Česká turistka Pavlína Pížová, která měsíc po tragické smrti partnera čekala na záchranu v opuštěné horské chatě v novozélandských horách, na tiskové konferenci v Queenstownu | Zdroj: ČTK

Třiatřicetiletá žena byla na výpravě se svým přítelem, který se v horách zranil při pádu a zemřel. Ona se pak dostala do turistické chaty, kde čekala měsíc na záchranu. Podle české konzulky Vlaďky Kennet je Pavlína Pížová už v lepším psychickém stavu a těší na návrat do Česka.

„Pavlína je na tom relativně dobře. Myslím si, že hlavně asi vize návratu zpátky do Čech k rodině ji teď drží nejvíc nad vodou. Pokud všechno dobře dopadne, měla by být v České republice ve čtvrtek večer,“ uvedla konzulka.

Do Česka by podle ní mělo být v těchto dnech přepraveno také tělo partnera Pavlíny Pížové. Novozélandské úřady v pondělí provedly jeho pitvu, aby určily přesnou příčinu jeho smrti. Oficiální stanovisko policie a výsledky pitvy budou k dispozici patrně také ve čtvrtek.

Český pár se na 32 kilometrů dlouhou horskou stezku známou jako Routeburn Track vydal 26. července, v nynějším novozélandském zimním období, kdy je cesta oficiálně uzavřená. V oblasti hustě sněžilo a stezka byla pokryta vysokou vrstvou sněhu.

Češka zachráněná po měsíci v novozélandských horách s partnerem, který tragicky zahynul | Foto: Novozélandká policie

Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo je nehledal. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát minulý týden na policii a začalo pátrání. V chatě, kam se Pížová dostala oknem a kde strávila měsíc, byla zásoba dříví na topení a také trvanlivé potraviny.

Třiatřicetiletá Pížová připustila, že se svým sedmadvacetiletým partnerem udělali chybu, když úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme