Česká kynoložka Hana Böhme učila v Kongu celníky vyhledávat slonovinu a pašované zboží

Tisíce slonů, kteří ročně umírají v Africe kvůli slonovině, nedaly spát české kynoložce Haně Böhme a přírodovědci Arthurovi Sniegonovi. Rozhodli se proto, že odjedou do Republiky Kongo a budou tam cvičit psy tamních policistů a celníků vyhledávat nejen slonovinu, ale také maso vzácných zvířat, se kterým se tam rozsáhle obchoduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pašované sloní kly zabavené na Letišti Václava Havla

Pašované sloní kly zabavené na Letišti Václava Havla | Foto: Celní správa ČR

Na kynoložku Hanu Böhme čekaly v Brazzaville, hlavním městě Republiky Kongo, dva belgičtí ovčáci Shaun a Rick, kteří za sebou už měli základní výcvik v Izraeli.

Při kontrole autobusů a letiště v Brazzaville slavili jejich svěřenci úspěchy - i když ve své podstatě velmi smutné.

„Šlo o spoustu pašovaných mrtvých zvířat - kančila vodního, primáty, antilopy a další vzácné druhy včetně zvláštních zmijí, krokodýlů a krajt,“ konstatuje Arthur Sniegon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Böhme jela do Konga učit tamní celníky vyhledávat pašované zboží. Jestli byla úspěšná, ví reportérka

Psy Shauna a Ricka nasadili také v národních parcích, kde se podle Hany Böhme hodně vyznamenali.

„V Odžele označili pytel s maniokovou moukou, kde byla různá mrtvá zvířata připravená k jídlu,“ říká kynoložka.

„Často není problémem lov zvířat v domorodých vesnicích, ale okamžik, kdy si milión a půl lidí v Brazzaville rozhodne dopřát opici nebo antilopu z lesa. Jim totiž nevadí připlatit si a nechat si je poslat ze severu,“ upozorňuje Sniegon.

Podle něj by bylo nejlepší, kdyby přibylo psů a psovodů v zemi, a tím došlo k omezení pašování nejen masa vzácných zvířat, ale také slonoviny.

Češi pomáhají v Africe v boji proti pašerákům slonoviny. Cvičí psy celníků a policistů

Číst článek

Hana a Arthur spolupracují s výcvikovým centrem celní správy v Heřmanicích na Liberecku. To původně chtělo poslat do Republiky Kongo vlastní kynology.

„Nikdo se na misi neodvážil vyrazit,“ tvrdí šéf centra Josef Dušánek. „Pomoc ale přijde spíš z druhé strany. Výcvikové středisko totiž dalo k dispozici výcvikové kurzy pro psovody z Brazzaville, takže k nám přijedou učit se odhalovat vyloženě slonovinu."

Tu zatím při zásazích Hana a Arthur spolu se Shaunem a Rickem nezachytili. Jelikož ale vědí, že se slonovina pašuje v Kongu ve velkém, chystají se tam znovu a ve větším týmu.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme