České hrady a zámky už letos přivítaly více turistů než loni

Hlavně díky pěknému počasí a speciálním programům provedli kasteláni českých hradů a zámků o prázdninách více turistů než v minulém roce. Podle odhadů by hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu letos mohlo navštívit až čtyři a půl milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Veltrusy

Zámek Veltrusy | Foto: archiv zámku Veltrusy

Průvodci tak mohou být s touto sezónou spokojeni. Přestože letní provoz se ještě zdaleka neuzavřel, je už teď jasné, že zájem turistů byl vyšší než loni.

„Znamená to, že bychom se mohli dostat přibližně na takové čísla, na která jsme byli zvyklí před dvěma třemi lety. Řekněme, že budeme rádi, když dosáhneme sedmi až osmi procentního zvýšení oproti loňskému roku,“ říká Petr Fedor z Národního památkového ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní turistické sezóně na českých hradech a zámcích mluvila s Petrem Fedorem z Národního památkového ústavu redaktorka ČRo Zuzana Vlčková

Letos by na české hrady a zámky mohlo přijít více než čtyři a půl milionu lidí. Vstupné společně s výnosy z pronájmů nebo kulturních akcí přitom pokrývají 40 procent nákladů na údržbu a provoz památek.

Podle Petra Fedora se tak díky dobré sezóně například podaří opravit památky, na které loni nezbyly peníze. Navíc už třetím rokem na některých hradech a zámcích sezóna nekončí s létem.

„Čím dál víc objektů, řádově už desítky, má otevřeno dlouho do prosince. Je to hlavně v rámci akcí, které připravujeme v souvislosti s adventem, Vánocemi, Novým rokem a tak dále. Čím dál tím víc objektů je také otevřeno celoročně alespoň částečně v některých expozicích,“ popisuje Petr Fedor.

Národní památkový ústav pracuje také na dalším rozšíření návštěvních možností. V budoucnu by tak v nejvytíženějších objektech mohly přibýt nové prohlídkové trasy. Některé by navíc mohly být přístupné i bez průvodců.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme