Českého prezidenta přijal ve Vatikánu papež, Zeman mu přivezl pět aktovek

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Vatikánu. Dopoledne ho společně s jeho manželkou přijal v Apoštolském paláci papež František. Odtud český prezident zamířil do svatopetrské baziliky. Tam se zúčastnil modlitby za vlast, kterou vedl pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vatikánu. Setkání s papežem Františkem

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vatikánu. Setkání s papežem Františkem | Zdroj: ČTK

Na začátku audience se oba muži, tedy prezident Miloš Zeman a papež František, podle tradice pozdravili. Tento akt probíhal v angličtině, následně už ke slovu přišli tlumočníci italštiny a češtiny. Pak schůzka pokračovala za zavřenými dveřmi, kam neměl žádný z novinářů přístup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Miloše Zemana ve Vatikánu sleduje na místě zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Následně přišlo na řadu předávání darů. Miloš předal papežovi kopii sošky Pražského Jezulátka a také pětici aktovek.

„Přivezli jsme mu nejen klasickou aktovku, která je trochu podobná té, kterou rád nosí, ale čtyři další aktovky ve čtyřech základních liturgických barvách církevního kalendáře - zelenou, bílou, červenou a fialovou. Aby Svatý otec mohl pracovat v průběhu liturgického roku kdekoliv,“ popisuje šéf prezidentova protokolu Jindřich Forejt.

Celá delegace se poté přesunula do svatopetrské baziliky. Tam se prezident Zeman zúčastnil modlitby za vlast, kterou vedl kardinál Dominik Duka. Zeman se také poklonil památce a položil květiny k hrobu bývalého papeže Jana Pavla II.

Forejt možným velvyslancem

Vatikánský program prezidenta Miloše Zemana doprovází pěvecký sbor Stojanova gymnázia, které sídlí ve Velehradě. Dva členové sboru se dostali přímo k papeži Františkovi. „Je to asi za zásluhy. O které se jedná, my ale vůbec nevíme,“ přiznává s úsměvem dívka.

Papež František dnes také požehná základní kameny k hospici v Hradci Králové a k sociálnímu domovu se zvláštním režimem hospicového typu v Újezdu u Brna.

Prezident Miloš Zeman dnes také potvrdil, že s ředitelem hradního protokolu Jindřichem Forejtem počítá jako s budoucím velvyslancem ve Vatikánu. Sám Forejt ještě před odjezdem na návštěvu Vatikánu nechtěl o svém dalším působení po roce 2017, tedy po konci prvního funkčního období Miloše Zeman v úřadu prezidenta, spekulovat.

Prezident Miloš Zeman přiletěl na návštěvu Vatikánu | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme