Česko a Německo se shodují v řadě témat spojených s migrací, řekli Sobotka a Merkelová

Česko a Německo mají podobné názory v řadě témat spojených s migrací, zejména co se týká ochrany vnějších hranic schengenského prostoru nebo důrazu na boj proti příčinám útěku. Ve čtvrtek se na tom v Praze shodli český premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová. V názoru na rozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie na základě kvót se názory obou rozcházejí, podle Merkelové ale je důležité, že spolu obě země o problematice mluví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference Angely Merkelové a Bohuslava Sobotky na Úřadu vlády

Tisková konference Angely Merkelové a Bohuslava Sobotky na Úřadu vlády | Foto: Martin Svozílek

Sobotka jako příklad názorové shody jmenoval posílení ochrany vnější schengenské hranice a přijímání podobných opatření pro zamezení velkého přílivu migrantů, jako byla březnová dohoda mezi EU a Ankarou o vracení uprchlíků do Turecka.

Merkelová vyzdvihla skutečnost, že Česko podpořilo námořní misi NATO v Egejském moři, která má zamezit nelegálním plavbám migrantů na řecké ostrovy. Ocenila také, že Praha klade důraz na humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemích, což podle ní může pomoct zabránit příčinám, proč se lidé vydávají na útěk.

"Jsou tady ale oblasti, kde se lišíme," připustil Sobotka. Pro ČR podle něj nejsou přijatelné návrhy, které by revidovaly azylový systém způsobem založeným na kvótách.

Merkelová přiletěla do Česka, dlouhé čekání na kancléřku trvalo čtyři roky

Číst článek

Podle Merkelové není problém, že mezi členskými státy EU jsou rozdílné názory na rozdělování uprchlíků. "Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení," řekla. Připomněla přitom, že Německo v minulosti kvóty pro rozdělování migrantů také odmítalo, když po nich volaly středomořské státy a v Německu problém migrace nebyl tak znatelný.

'Vztahy jsou blízké a daří se je lepšit'

Vztahy obou zemí jsou podle českého premiéra blízké a daří se je lepšit. "Rozdílné názory neznamenají, že spolu nebudeme hovořit, strategický dialog je dobrý nástroj pro diskusi," uvedl. Jako příklad pokroku ve vztazích jmenoval dohodu o spolupráci policejních orgánů, která začne platit na začátku října.

Sobotka ocenil česko-německý strategický dialog, který byl zahájen v červenci 2015. Za jeho prioritní oblast označil aplikovaný výzkum a digitalizaci průmyslu. S Merkelovou hovořil i o modernizaci železničního spojení na trase Praha - Drážďany. "Naše intenzivní vztahy s Německem vyžadují moderní infrastrukturu, která odpovídá 21. století," řekl.

Pracovitá a hlavně pořád stejná, říká o Merkelové profesor Zahradník. Občas mu i zavolá

Číst článek

O zrušení sankcí Evropské unie vůči Rusku, které žádá prezident Miloš Zeman, oba politici nemluvili. Na tiskové konferenci se ale shodli na tom, že jejich zmírnění je možné jen při plnění minských dohod.

Německo a Francie se podle Merkelové snaží zajistit realizaci dohod z Minsku. Situace na Ukrajině se podle ní nezlepšuje, ale zhoršuje.

Jednání s německou kancléřkou se v delegaci předsedy vlády zúčastnili také vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok a ministr kultury Daniel Herman.

Protest odpůrců Merkelové

Zhruba dvě stovky odpůrců německé kancléřky odpoledne dorazily na Malostranské náměstí. Část protestujících se přesunula od Úřadu vlády, kde skandovala hesla proti Merkelové i premiérovi Sobotkovi. Demonstranti přišli vyjádřit nesouhlas především s názory Merkelové na migraci v Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme