Česko a Slovensko si pomohou při hlídání nebe. Novou smlouvu projedná vláda

Česko chce se Slovenskem prohloubit spolupráci při ochraně vzdušného prostoru. Nová smlouva má pilotům mimo jiné umožnit sestřelit nad územím druhého státu civilní letadlo, které chtějí použít únosci k teroristickému útoku. Dohodu by měla v příštích týdnech projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhačka Jas-39 Gripen

Stíhačka Jas-39 Gripen | Foto: Evelyna Kulíšková | Zdroj: Český rozhlas

Česká republika už má se Slovenskem uzavřenou dohodu o spolupráci v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS).

Státy tak mohu koordinovat svůj postup pod jednotným velením při vzdušné obraně. Čeští nebo slovenští piloti smí například doprovázet letadlo, které nekomunikuje, i nad území sousedního státu.

Chystaná česko-slovenská spolupráce má jít ale ještě dál. Rozšířit by se měla i na oblasti, které NATINAMDS nepokrývá. Český letoun by podle návrhu smlouvy mohl například zasáhnout silou proti unesenému civilnímu letadlu, které by se teroristé chtěli využít k útoku.

Nová smlouva také umožní armádám, aby požádaly sousední kolegy o výpomoc v případě krátkodobého i dlouhodobého výpadku své techniky a personálu. Státy si za ni budou vzájemně platit. Pokud dojde k nějaké škodě, zaplatí ji ta strana, která o výpomoc požádala.

Armádní představitelé v minulosti dokonce uvažovali, že by se oba státy mohly při střežení obou vzdušných prostorů střídat. Ušetřily by se tak finance i síly letectva.

Česká a slovenská vláda se na společné ochraně nebe dohodly při květnovém jednání ve Valticích na Břeclavsku. Podobnou smlouvu Česko s jiným státem uzavřenou nemá.

V minulosti podobnou dohodu uzavřelo pouze s USA kvůli summitu NATO, který se v Praze konal v listopadu 2002. Umožňovala, aby americké vzdušné síly v případě potřeby zasáhly nad českým územím.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme