Česko by mělo podle Babiše zvážit, zda se nepřidá k žalobě na kvóty

Česká republika by podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše měla zvážit, jestli se nepřidá k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Tu podá k evropskému soudu Slovensko. Andrej Babiš chce případnou žalobu projednat s ostatními ministry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Kvóty považuje Babiš za nesmyslné a nefunkční opatření. „Polská vláda také říká, že jsou nesmysl. Všichni to vědí.“

„A prohlášení pana Junckera, deklarace politické, které nemají vlastně žádný konkrétní výsledek, jsou nepřijatelné,“ míní Babiš. Výsledek žaloby sice neočekává pozitivní, ale za důležité Babiš považuje, aby se jasně řeklo, že v Evropské unii nemohou rozhodovat jenom velké státy.

„Musím říci, že úplně nerozumím této změně názoru ze strany pana předsedy Babiše,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Protože postoj, který Česká republika má vůči žalobě, je založen na stanovisku všech tří koaličních stran.“

„A všechny tři koaliční strany odmítly, aby se Česká republika k takové žalobě připojila. Čili ze strany pana Babiše se zdá, že jde o nějakou další změnu názoru v této věci. Takže určitě o tom budeme hovořit,“ poznamenal Sobotka.

Premiér také připomněl, že právní podklady, které má Praha k dispozici, nedávají obdobné žalobě šanci na úspěch.

„Členové vlády za hnutí ANO 2011 jednomyslně hlasovali proti žalobě,“ připomněl vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. „Jestli si udělali nějaký průzkum veřejného mínění a na jeho základě změnili svůj názor, se nedá vyloučit. Tak uvidíme, jak to zdůvodní na vládě.“

Na slova Babiše dnes reagovala i opozice. "Babiš se chce přidat k žalobě na kvóty. Asi objevil Ameriku. To jsme navrhovali hned, jak byly kvóty přijaty. Tedy před více než 2 měsíci," napsal na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

ČTK, mkp, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme