Česko by mohlo přijmout patnáct rodin křesťanských uprchlíků ze Sýrie

Přes 10 milionů Syřanů už muselo kvůli vleklé občanské válce odejít ze svých domovů. Jen třetina z nich dokázala překročit hranice a našla útočiště v sousedních státech. Statisíce uprchlíků zamířily do Jordánska. Tam ale často přežívají mimo uprchlické tábory a země dlouhodobě situaci nezvládá. Pomoc už nabídly některé západní státy a přijetí patnácti uprchlických rodin teď zváží také Česko. Návrh ministerstva vnitra dnes projedná vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Libanonu

Syrští uprchlíci v Libanonu | Foto: CC BY 2.0, Trocaire

„Lidé tam živoří. Teď v zimě jsou už první mrtví, protože sněží a lidé tam žijí v obyčejných stanech,“ popsala Jitka Škovránková z organizace Člověk v tísni situaci asi 8 milionů lidí, kteří opustili své domovy, ale zůstali v Sýrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko by mohlo přijmout patnáct rodin křesťanských uprchlíků ze Sýrie. natáčela o tom Evelína Kulíšková

O moc lépe na tom ale nejsou ani ti, kteří před válkou utekli do okolních států. Na 600 tisíc z nich našlo přechodné útočiště v Jordánsku, kde ale žijí ve velmi špatných podmínkách.

„Většina uprchlíků žije mimo uprchlické tábory v provizorních místech, která jsou upravena na bydlení. Jsou to třeba garáže nebo rozestavěné domy. Jsou registrovaní, ale ta země nemůže zvládnout takový nápor uprchlíků,“ přiblížila Klára Boumová z Charity Česká republika.

Pomocnou ruku už nabídlo například Německo a Švédsko. Teď by se mohlo připojit také Česko. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD míří do vlády s návrhem na přesídlení patnácti rodin syrských křesťanů s nemocnými dětmi z Jordánska.

„Bude to na základě diskuze české ambasády s lékaři, kteří provádí operace v Jordánsku, kde jsou tito uprchlíci operováni. Tak by bylo vybráno 15 rodin. Odhaduje se, že celkově by do České republiky přišlo 70 lidí,“ řekl Chovanec v České televizi s tím, že všichni musí mít dobré předpoklady pro začlenění se do české společnosti a dospělí musí projít důkladnou bezpečnostní prověrkou.

Česko by podle Hamáčka mělo pomáhat uprchlíkům v jiných zemích

V Turecku se nachází téměř dva miliony syrských uprchlíků. Během jednání s šéfem českého parlamentu Janem Hamáčkem v Ankaře si jeho turecký kolega postěžoval, že nejnutnější náklady vyjdou Turecko dráž, než kolik dělá roční vzájemný obrat mezi Českou republikou a Tureckem.

To znamená 5 miliard dolarů. Česká strana však podle předsedy Poslanecké sněmovny přijetí většího množství syrských azylantů odmítá.

„Nemyslím si, že řešením situace v Sýrii je celou populaci Sýrie přestěhovat do Evropy. Myslím si, že smysluplnějším bude pomoci syrským uprchlíkům v zemích sousedících se Sýrií, jako je například Turecko, Jordánsko nebo Libanon.“

„To znamená, naším úkolem je pomoci těm zemím v okolí Sýrie, které přijaly syrské uprchlíky,“ míní předseda sněmovny Jan Hamáček.

Klára Stejskalová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme