Česko čeká vlna veder, meteorologové varují i před škodlivým UV zářením

Do Česka přichází od západu vlna veder. Třeba v Paříži se dnes čekají teploty skoro 40 stupňů Celsia, přes Německo se pak horko dostane i k nám. Už dnes se budou teploty pohybovat kolem třicítky a postupně budou zvyšovat až na víkendových 34 stupňů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitný režim. Ilustrační foto.

Pitný režim. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Freeimages

Kromě vysokých teplot varují meteorologové i před zeslabenou ozonovou vrstvou, která tak propouští víc nebezpečného UV záření.

„Je tedy vhodné nevystavovat se přímému slunečnímu záření mezi 11. až 15. hodinou, používat krémy s vysokým ochranným faktorem, oči chránit slunečnímu brýlemi s UV filtrem a pokožku zakrýt lehčím oděvem,“ radí meteoroložka Milena Ferebauerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tropické počasí zasáhlo západ Evropy. Situaci sledují redaktor Zdeněk Novák, ve Francii zpravodaj Jan Šmíd a v Británii Jiří Hošek

Horko také znamená zdravotní zátěž, zejména pro lidi, kteří mají problémy se srdcem. Kardiaci by měli přes den odpočívat ve stínu či chladnější místnosti a na procházku jít ráno či večer. Měli by také poctivě brát své léky.

Absolutní rekord v Česku je doposud 40,4 stupně Celsia. Tolik naměřili 20. srpna 2012 ve středočeských Dobřichovicích.

Francie se připravuje na velká vedra. V Paříži mohou teploty překonat čtyřicítku

Číst článek

Tropické počasí už naplno zasáhlo západ Evropy. Ve Španělsku se teploty blíží ke čtyřicítce. Ve 40 francouzských regionech vyhlásili kvůli horku výjimečný stav. Úřady také vydaly doporučení, jak se bránit kolapsu z horka.

Občany nabádají, aby si namáčeli vlasy a oblečení a pokud možno zůstávali ve stínu. Panují totiž obavy, že by se mohla opakovat situace z roku 2003, kdy podobné vlně veder podlehlo v zemi téměř 20 tisíc lidí.

Vlna veder zasáhla i Francii. Lidé se ohlazují u uměleckého díla Miroir d'Eau v Bordeaux na jihozápadě země | Foto: Reuters

Vlna veder zasáhla i Velkou Británii. Vysoké teploty těžce dopadají na žáky a studenty, kteří musí do škol chodit až do konce příštího týdne.

Britské školy proto přijaly mimořádná opatření. Ředitelé ještě dnes ráno připomínali SMSkami rodičům, aby dětem dali pokrývku hlavy, velkou lahev s vodou a namazali je opalovacím krémem. Řada škol raději zrušila sportovní dny, které jsou na závěr roku typické.

Ve Spojeném království také počítají problémy na železnici, protože vysoké teploty mohou roztáhnout koleje.

Ve vedru je nutností dostatečný přísun tekutin, a tak v Pákistánu teď duchovní povolili muslimům přes den pít, přestože je ramadán. Teploty se tam totiž šplhaly až ke skoro 50 stupňům.

Snesitelnější teploty mají naopak v Polsku nebo Skandinávii, přibližně 25 stupňů. Kolem dvacítky ukazují teploměry v Pobaltí a teploty pod 25 stupňů hlásí i Portugalsko.

Na atlantickém pobřeží Maroka mají zhruba 25 stupňů, tedy o přibližně 12 stupňů chladněji než ve Španělsku.

Vlna veder zasáhla i Španělsko. Děti v Madridu se ochlazují u fontány | Foto: ČTK/AP

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme