Česko chce vytvoření zařízení pro migranty v Africe, aby se omezil jejich příliv do Evropy

Evropa by měla podle Česka vytvořit zařízení pro migranty přímo v Africe. Tím by omezila jejich příliv do Evropy. V Lucemburku to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Česko podle něj dobrovolně přijme část uprchlíků, jen když se do budoucna podaří omezit počet těch, kteří se do Evropy dostanou. Vláda rozhodla, že by Česko mělo v příštích zhruba dvou letech přijmout 1500 uprchlíků, kteří utíkají před válečnými konflikty. Prvních 400 běženců ještě letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko dobrovolně přijme 1500 uprchlíků (ilustrační foto)

Česko dobrovolně přijme 1500 uprchlíků (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Evropská komise by měla hledat bezpečnou zemi, kde je možné vytvořit uprchlická zařízení pro příliv migrantů tak, aby se odkláněli mimo Evropu. Dejme tomu z Libye na jiné území,“ uvedl pro Český rozhlas ministr Chovanec. V této souvislosti se mluvilo například o Tunisku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji české společnosti k uprchlíkům mluvil Jan Herzmann, sociolog a odborník na průzkumy veřejného mínění

Česko také chce, aby země Evropské unie rychleji vracely zpět ty migranty, kteří nemají nárok na azyl.

Podporuje také co nejrychlejší zahájení vojenské operace ve Středomoří. Státy unie by v rámci ní chtěly časem začít potápět lodě pašeráků, kteří migranty do Evropy převážejí.

„Chceme slyšet i to ‚B‘, tedy co bude Evropská komise a Evropská unie dělat v následujících letech pro to, abychom zastavili příliv migrantů tohoto rozsahu. Budeme chtít řešit návratovou politiku případnou změnou legislativy. Budeme chtít slyšet a řešit, jak se vyvíjí vojenská operace. Budeme chtít debatovat o celém systému migrační politiky,“ dodal Chovanec.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se sice záměry vlády už blíží realitě, je ale třeba dělat víc:

„Musíme být realističtí. Je hezké, že teď přijmeme 1500 uprchlíků, ale musíme si uvědomit, že ten problém bude trvat léta. Nezastavíme to a uprchlíků bude mnohem víc.“

Země osmadvacítky by měly během dvou let dobrovolně přijmout 60 000 uprchlíků, většinou z Itálie a Řecka.

Veřejnost se migrantů bojí

Značně rezervovaně se k otázce přijímání uprchlíků staví i velká část české veřejnosti. V jednom z nedávných průzkumů celých sedmdesát procent respondentů považuje nelegální migranty za hrozbu pro tuto zemi.

„Již dříve průzkumy ukazovaly, že česká veřejnost má hlubokou nedůvěru zejména k Arabům. A protože Arabové a muslimové představují značnou část uprchlíků, spojily se tady dva strachy do jednoho. Tyto tendence se nyní posilují, staly se většinovým názorem ve společnosti,“ říká Jan Herzmann, sociolog a odborník na průzkumy veřejného mínění.

„U značné části veřejnosti panuje jakási neinformovaná hrůza z toho, co by se mohlo stát. Neinformovaná proto, že lidé příliš nehledají informace, jak situace v reálu vypadá. Kolik uprchlíků již na našem území máme, kolik bychom jich mohli a měli přijmout. Také si nedokážou představit, co to číslo, třeba těch 1500 konkrétně v praxi znamená.“

Postoj veřejnosti podle Herzmanna ovlivňují silně média a výroky politiků:

„Přispívají k hysterické reakci. Chybí tady klidné slovo a rozhodné vystupování. Ale to není specialita ani českých politiků, ani českých médií. Takhle se chová prakticky celá Evropa.“

Podle sociologa k tomu každé médium přispívá jinou měrou. Veřejnoprávní přispívají spíše k informovanosti, ale pro bulvár je to velké téma, hledání senzací.

„Hledají se negativní příklady, což posiluje strach a odmítání,“ dodává sociolog Jan Herzmann.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme