Česko chce začít bojovat s hazardem podobně jako s drogami

Vláda dnes odsouhlasila přípravu strategie, která by měla předcházet závislosti na hraní i jejím dopadům. Podle studie, kterou mají ministři k dispozici, může být závislých až 42 tisíc lidí. A téměř 170 tisíc dalších je potenciálně ohrožených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Chystá se novela loterijního zákona, která určitě bude muset přistoupit k některým regulacím,“ řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který dostal tuto agendu na starosti.

„Je potřeba udělat některá razantní opatření, je ale třeba, aby byla rozumná, protože hráči si mohou najít substituce. To znamená, není to tak, že samotný zákaz něco vyřeší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji s hazardem debatovali Jindřich Vobořil, Jaroslav Kubera a Jakub Mráček

„Akční plán, který by měl navazovat na legislativní část, by měl obsahovat zejména preventivní nabídky,“ zdůraznil Vobořil.

Za důležité proto považuje nalezení společenského konsensu o odpovědnosti. Vobořil se zmínil i o systému uplatňovaném v Norsku, kde si nikoli každý může pořídit registrační kartu potřebnou ke hře.

Obce by také měly mít možnost nabídku her na svém území usměrnit podle místní situace. Kraje by pak měly zajistit dostatek léčebných služeb a prevence.

„Akční plán by měl být vytvořen do konce března a v tu chvíli přijdeme s nějakou škálou věcí, kterou si nebudeme vymýšlet sami, ale která se ukázala účinná v zemích kolem nás,“ uvedl Jindřich Vobořil.

Situace a dopad jednotlivých kroků by se měl také pravidelně hodnotit.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme