Česko má u nových protiruských sankcí výhrady k části týkající se strojírenství

Česku vadí část návrhu nových evropských sankcí vůči Rusku, která se týká vývozu strojírenských výrobků. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený zdroj. Premiér Bohuslav Sobotka předtím prohlásil, že vláda bude mít k novým sankcím připomínky, nechtěl ale být konkrétní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad hutního materiálu

Sklad hutního materiálu | Foto: Tomáš Adamec

Evropská komise navrhuje uvalit sankce například i na ruské ropné firmy. Ty by podle návrhu měly ztratit přístup na evropské kapitálové trhy. To by mohl být podle odborníků pro ruskou ekonomiku vážný zásah.

Česku podle důvěrného zdroje vadí to, že by nové sankce mohly ohrozit české dodávky strojírenských výrobků ruským průmyslovým podnikům. Komise totiž navrhuje zakázat export strojů použitelných i ve vojenství. Výhrady se tak mohou týkat i zbrojních dodávek a také finančního trhu.

Vláda bude o materiálu zítra jednat. Ministři ho ale schvalovat nebudou. „Schválí mandát pro vyjednavače za Českou republiku, kteří se budou účastnit jednání v Bruselu o konkrétní definitivní podobě tohoto návrhu nového kola sankcí. Vyjednávání budou probíhat ve čtvrtek a v pátek,“ říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Rusko by mohlo přijít o MS ve fotbale. EK navrhuje postihy i na sportovním poli

Číst článek

Podle premiéra ale sankce politiku Ruska nezmění. Navrhuje proto spíše politické jednání.

„Myslet si, že budeme jen tlačit Rusko hospodářsky ke zdi a Rusko zareaguje tím, že přestane realizovat své cíle, které má na Ukrajině, bez diplomatického jednání, není možné,“ tvrdí Sobotka a pokračuje:

„Je potřeba najít politické řešení. Já si myslím, že tím politickým řešením může být Porošenkův mírový plán. Na jeho základě by mohlo dojít k uzavření minimálně příměří.“

Rusko upraví vojenskou doktrínu. Kvůli krokům NATO a Ukrajiny

Číst článek

Také podle předsedy poslanců opozičního hnutí Úsvit Radima Fialy se sankce míjí účinkem a je třeba hlavně vyjednávat. „Ukazuje se naprosto evidentně, že Brusel má svoje politická přání a Česká republika má také jiné politické a ekonomické zájmy,“ poukazuje Fiala a dodává:

„Je potřeba, abychom o nich veřejně diskutovali, například na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, protože je vidět, že nejen Česká republika, ale i ostatní země Evropské unie mají rozdílné názory na to, co říká Brusel.“

Energetický konzultant Vratislav Ludvík varuje, že by sankce ze strany Evropské unie mohly způsobit omezení nebo úplné přerušení dodávek ruského plynu.

Jana Čermáková, Jakub Šídlo, Ondřej Houska, Zuzana Petráňová, kap, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme