Česko může rychle poslat experty k ostraze evropských hranic, ujistil Chovanec

Česká republika by podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD mohla poskytnout své specialisty na ochranu evropských hranic. Chovanec to řekl před schůzkou ministrů vnitra zemí Evropské unie v Lucemburku. Čeští odborníci by měli jít do hraničních zemí schengenského prostoru, jako je Itálie a Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec, ministr vnitra

Milan Chovanec, ministr vnitra | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Evropská agentura ochrany hranic FRONTEX země EU požádala, aby jí kvůli uprchlické krizi poskytly několik set dalších lidí. Česko je k tomu podle Chovance připravené.

Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU (FRONTEX) koordinuje operativní spolupráci mezi členskými státy v oblasti řízení vnějších hranic a pro zvýšení jejich bezpečnosti zajišťuje koordinaci jednotlivých akcí členských států.

„My ve FRONTEXu své lidi máme. A pokud vyspecifikují přesné potřeby na jejich vybavení, kvalifikaci, jazykové znalosti, tak jsme schopni velice rychle reagovat,“ řekl Českému rozhlasu Chovanec.

Ministr také zopakoval, že odmítá plán na vznik stálých povinných kvót pro přijímání běženců v případě dalších uprchlických krizí.

„I Polsko je v této věci s námi na jedné lodi a my si myslíme, že to není pouze V4, že by zemí bylo podstatně více,“ míní Milan Chovanec. O návrhu se ale v nejbližší době hlasovat nebude.

EU chce co nejrychleji vracet migranty, kteří přicházejí jen kvůli vyšší životní úrovni

Číst článek

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme