Česko nevydá Fajáda do USA, Stropnický připustil souvislost s propuštěním Čechů

Podmínkou propuštění pěti Čechů z Libanonu bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Uvedl to ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru Hospodářské noviny. Jde o první oficiální vyjádření představitele českého státu, které potvrzuje úvahy o výměně Čechů za Libanonce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA | Zdroj: ČTK

"Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané," citoval server iHned z rozhovoru ministra Stropnického pro páteční Hospodářské noviny.

Američané Fajáda viní ze spolupráce s teroristy. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nakonec jeho vydání do USA skutečně nepovolil. Jak řekl, rozhodl se na základě důkazů i informací zpravodajců. Pelikán současně odmítl potvrdit, že šlo o výměnu za propuštění Čechů v Libanonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fajáda jsem nevydal na základě důkazů i informací zpravodajců, řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Pražský městský soud proto rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce z vazby. Mluvčí soudu Markéta Puci Českému rozhlasu řekla, že stejné rozhodnutí jako pro Fajáda platí i pro dalšího z trojice spoluobviněných Chálida Marabího.

Letadlo s pěticí Čechů pohřešovaných v Libanonu přistálo v Praze

Číst článek

„Městský soud v Praze rozhodl tak, že se propouští pan Fajád a pan Marabí z předběžné vazby na svobodu. Rozhodl tak proto, že dnes rozhodl ministr spravedlnosti tak, že se nepovoluje vydání těchto dvou mužů k trestnímu stíhání do USA,“ uvedla mluvčí.

Krátce před oznámením tohoto rozhodnutí se pětice Čechů vydala na palubě českého vládního speciálu z Bejrútu na cestu domů. Muži byli v Libanonu pohřešováni od loňského července, na svobodu se dostali v pondělí. Okolnosti jejich zmizení ani nalezení zatím nejsou známé.

Policie šetří motivy odjezdu pětice Čechů do Libanonu. Pracuje i s verzí, že si tam jeli pro peníze

Číst článek

Česko podle serveru Neovlivní.cz záměr vyměnit své občany držené v Libanonu za Fajáda se Spojenými státy konzultovala. Skutečným důvodem tlaku na vydání totiž možná nebyly údajné trestné činy, ale detailní informace o obchodu se zbraněmi ve vztahu k Ukrajině, kterými Libanonec disponuje, uvádí internetový deník.

Alí Fajád byl v české vazební věznici od dubna 2015, v USA mu hrozí až doživotí. Svou vinu i vydání odmítá, stejně jako Marabí a třetí spoluobviněný Faouzi Jaber. O něm zatím ministr podle mluvčí městského soudu nerozhodl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme