Česko podle MMR nevyčerpá z fondů EU za rok 2015 asi 10 miliard korun

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že za loňský rok Česká republika nevyčerpá z evropských fondů méně než deset miliard korun. Uvedla to dnes šéfka resortu Karla Šlechtová (za hnutí ANO). Dřívější odhad byl 36 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

China Investment Forum 2015, Karla Šlechtová

China Investment Forum 2015, Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Podle Šlechtové by částka mohla být dokonce i nižší než 10 miliard.

„Můj osobní tip je, že se těch 10 miliard ještě podaří snížit na osm,“ uvedla ministryně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko nevyčerpá z EU za loňský rok asi 10 miliard korun, odhaduje nově MMR. Více od redaktorky Lenky Jansové

Přesná čísla však podle MMR budou známá až v červenci. „Všechny řídící orgány, to znamená instituce odpovědné za ty programy, včetně regionálních operačních programů, kde bude nějaké nedočerpání, budou dávat poslední souhrnné žádosti o platbu na ministerstvo financí do června tohoto roku,“ řekla Šlechtová.

Úplný účet ale bude možné vystavit ještě daleko později, protože příjemci peněz musí zajistit, aby jejich projekt fungoval řadu let. Jinak jim hrozí, že budou muset dotaci vrátit.

Kvůli eurodotacím tento týden zkritizoval vládu prezident Miloš Zeman. Ten mluvil o nevyčerpaných 35 miliardách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jak je Česko úspěšné v čerpání dotací z EU, se Český rozhlas ptal programového ředitele Transparency International Radima Bureše

„Obecně vzato, kdyby někdo v této zemi ukradl 35 miliard, stane před soudem, doufám. Když vlastní laxností, vlastní neschopností nechá propadnout 35 miliard, tak je to špatně, a přitom se mu nestane nic,“ uvedl Zeman v pondělním rozhovoru pro ČRo Plus.

Zástupci vládní koalice se v reakci na prezidentova slova hájili jednak tím, že za problémy s čerpáním mohou především předchozí vlády, a upozorňovali také, že se čísla ještě mohou měnit.

Šlechtová dnes k prezidentovým slovům poznamenala, že zřejmě vycházel z dřívějších odhadů. Nicméně dala mu za pravdu v tom, že každá nedočerpaná miliarda znamená ušlý zisk.

Sobotka: Prezidentova kritika neoprávněná

S novým komentářem přišel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nedočerpání eurofondů bude podle údajů MMR do 10 miliard. To je 4x lepší, než byly původní odhady. Prezidentova kritika byla neoprávněná,“ napsal na twitteru.

„Pan prezident bude samozřejmě rád, když bude tato částka co nejnižší, nejlépe nulová,“ reagoval na nový odhad MMR hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Programový ředitel Transparency International Radim Bureš považuje odhadovaný výsledek za loňský rok za dobrý. „Myslím si, že celá ta implementační struktura zaslouží ocenění,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu.

„Ale je tady třeba říct jedna důležitá věc: daleko důležitější než otázka, jestli zbylo 8, 10 nebo 12 miliard, je, jak se podařilo naplnit ty rozvojové cíle. To znamená, jak se podařilo zlepšit dopravní infrastrukturu, jak se podařilo realizovat ekologické projekty, popřípadě jak se podařilo podpořit zaměstnanost. To jsou ty informace, které by MMR mělo sdělovat primárně,“ podotkl Bureš.

Za celé programové období 2007 až 2013 Česká republika podle MMR nedočerpá zhruba 30 miliard korun.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme