Oslavy 17. listopadu doprovodí přísnější bezpečnostní opatření

Česko v reakci na teroristické útoky ve Francii posílí ochranu česko-slovenské hranice. Po dnešním jednání se zástupci bezpečnostních složek o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň budou zesílena bezpečnostní opatření v ulicích Prahy při oslavách zítřejšího státního svátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický, premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec vystoupili na tiskové konferenci po jednání zástupců bezpečnostních složek v souvislosti s teroristickými útoky ve Francii

Ministr obrany Martin Stropnický, premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec vystoupili na tiskové konferenci po jednání zástupců bezpečnostních složek v souvislosti s teroristickými útoky ve Francii | Zdroj: ČTK

Jde o preventivní opatření. „Máme určité avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky. Jsme připraveni proti těmto extremistům zasáhnout,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt především i s tím, co se stalo ve Francii, a aby nedali prostor extremistům, aby šířili nenávist tímto způsobem,“ dodal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostních opatřeních v Česku mluvil senátor za ČSSD a předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan

Hlídky budou posíleny i v dalších městech, například v Brně nebo v Ostravě. Kromě policistů se na zvláštních bezpečnostních opatřeních bude podílet také armáda, která se zaměří zejména na vojenské objekty.

Policie a tajné služby již v noci na sobotu po útocích, které si v Paříži vyžádaly 129 obětí, přijaly zvýšená bezpečnostní opatření. Týkají se například ostrahy některých budov nebo pražského letiště.

Tato bezpečnostní opatření zatím zůstávají na stejném stupni, podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) Česku žádné zvýšené nebezpečí nehrozí:

„Nedostali jsme žádné nové zásadní informace od našich služeb, čili dál platí situace pro Českou republiku tak, jak byla definována v minulých dnech. To znamená, že není nic, co by evidentně zvyšovalo nějaké nebezpečí na našem území.“

ONLINE: Za útoky v Paříži údajně stojí Belgičan marockého původu. Policie zatkla desítky lidí

Číst článek

Chovanec upozornil, že v pátek na jednání ministrů vnitra Evropské unie bude informovat o českém postoji ohledně nutnosti posílení vnější hranice unie.

Podle Sobotky mají české tajné služby informaci, že jedna z osob, která je s útoky v Paříži spojována, v minulosti dvakrát projížděla přes Českou republiku.

„Bylo to před pěti lety a bylo to před sedmi lety. U jedné z těchto osob byly tyto informace získány a byly poskytnuty v té době francouzské straně,“ upřesnil Sobotka.

Vyjádření sounáležitosti

Na francouzské ambasádě v Praze vyjadřují desítky lidí už třetím dnem soustrast pozůstalým po pátečních teroristických útocích. Přinášejí svíčky i květiny a zapisují se do kondolenční knihy. V mnoha jazycích také vyjadřují své obavy z terorismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi už třetí den chodí na francouzské velvyslanectví se svíčkami a květinami. Oběti teroristických útoků uctili i minutou ticha

Přesně v poledne drželi lidé na pietním místě před ambasádou minutu ticha. Připojil se k nim velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Dorazili například také velvyslanci Řecka, Německa, Slovenska nebo Polska.

A poklonit se památce obětí přišel také americký velvyslanec Andrew Schapiro.

„Přišel jsem proto, abych vyjádřil soustrast a solidaritu s francouzským lidem. Spojené státy americké mají bohužel s terorismem zkušenosti a teď je v tom s námi Francie společně,“ uvedl.

Policie posílila bezpečnostní opatření v blízkosti francouzské ambasády – v ulicích je vidět více policejních aut, lidé se ovšem stále mohou pohybovat volně a bez větších prohlídek. Kondolenční kniha by měla být k dispozici ještě zítra.

ČTK, Jana Čermáková, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme