Česko podpoří případné nové sankce proti Rusku, kvůli Savčenkové

Česká republika je pro rozšíření sankcí proti Rusku kvůli soudnímu procesu s Ukrajinkou Naděždou Savčenkovou. V Bruselu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pilotka ukrajinské armády Savčenková teď v Rusku čelí soudnímu procesu, který mezinárodní společenství považuje za zmanipulovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: ČTK

Případem Savčenkové se dnes v Bruselu zabývají ministři zahraničí osmadvacítky. Pro rozšíření protiruských sankcí v souvislosti s touto kauzou jsou třeba Litva, Lotyšsko nebo Velká Británie.

„Myslím, že to je docela odporný, vyprefabrikovaný případ,“ řekl k procesu s Ukrajinskou šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

I Česko proto podle něj podpoří případné návrhy dalších sankcí vůči Rusku, pokud se na tom země Evropské unie shodnou. Sankce by mohly mít podobu zmrazení kont či zákazu cestování do Evropy pro ruské představitele, kteří se na procesu se Savčenkovou přímo podílejí.

„Myslím si, že je třeba učinit tlak na to, aby se zabránilo tomu, aby ta mladá žena zemřela,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Savčenková ve vězení drží hladovku. Rusko ji viní z podílu na zabití ruských novinářů, což Savčenková, Ukrajina i Západ odmítají.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme