Česko posílí ostrahu hranic s Německem. Chovanec chce chránit i takzvané měkké cíle

Česko posílí ostrahu hranice s Německem, uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Podle něj existuje obava, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí. V souvislosti s děním v Evropě chce zároveň uspíšit přípravy plánu na ochranu takzvaných měkkých cílů. Policie bude ve větší míře spolupracovat s pořadateli kulturních, společenských a sportovních akcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Milan Chovanec

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Podle Chovance od některých německých politiků zaznívají informace o tom, že budou vyhoštěny statisíce neúspěšných žadatelů o azyl.

„Je vážná obava, že by se tito lidé mohli pokusit překračovat nelegálně hranice do okolních zemí. Z tohoto důvodu budeme posilovat i ostrahu česko-německé hranice," řekl Chovanec novinářům.

ČR už podle ministra vytipovala místa na hranicích, v některých případech jde o lokality, kde se v blízkosti hranic na německé straně nacházejí azylová centra. „Jedná se i o tu zelenou hranici, zde chceme využít zkušenosti obcí," uvedl Chovanec.

V Česku jsou podle ministra na základě kvót přerozdělení migrantů čtyři lidé ze Sýrie. Vnitro nepředpokládá, že by letos přibyli další. V případě deseti migrantů, které by Česká republika měla převzít z Řecka, ministr poznamenal, že je řecké úřady nemohou najít.

„A u 80 Syřanů z Turecka probíhá velmi hluboký bezpečnostní sken a lze predikovat, že nebude dokončen dříve než na konci roku," dodal ministr vnitra.

Ochrana měkkých cílů

Chovanec chce zároveň urychlit plány na ochranu takzvaných měkkých cílů, jako jsou kulturní, společenské a sportovní akce. Ve středu novinářům řekl, že systém opatření měl vzniknout do začátku příštího roku, kvůli situaci v Evropě bude ale jeho vznik urychlen.

Policie má nyní za úkol předložit návrh do 4. srpna, platit by začal prakticky okamžitě, tedy ve druhé polovině srpna. „Situace v Evropě je velmi hektická, dynamická, takže reagujeme rychle," uvedl Chovanec.

Ministr vnitra očekává, že na Policejním prezidiu vznikne metodické oddělení, které bude ve spolupráci s obcemi a pořadateli akcí nastavovat systém zabezpečení. „Bude pomáhat k tomu, aby se nastavoval efektivně," řekl. Vycházet by se mělo ze zkušeností z USA či Izraele.

Policie je připravena nakoupit například i technické prostředky, jako jsou mobilní rámy, které by se na akcích mohly umisťovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme