Česko posiluje počty policistů v obchodních centrech i na hranicích s Německem

Česká policie kvůli střelbě v německém Mnichově preventivně posiluje počty policistů v obchodních centrech. Posílí i hlídky na hranici s Německem. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD jde o preventivní opatření. Ministr ale nemá informace o tom, že by útok hrozil také v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

„Toto preventivní posílení se děje vždy po každém takovém útoku, je to z důvodu, aby se čeští občané cítili bezpečně, ale samozřejmě to má i nějaký preventivní charakter. My nemáme informaci o hrozbě na území České republiky, děje se to téměř pokaždé,“ řekl Chovanec ve vysílání Radiožurnálu.

„Na rozdíl od těch minulých útoků je to blíže České republice, to znamená, posilujeme výkon služby i na česko-německém pomezí, přeskupujeme tam policejní síly pro případ potřeby našich německých partnerů, kdyby některý z útočníků dejme tomu prchal na území ČR, tak abychom byli připravení spolu s německými partnery k zásahu,“ přiblížil ministr.

„Já jsem ve spojení s bezpečnostními složkami, ráno by se měla sejít takzvaná zpravodajská skupina, která by měla vyhodnotit veškeré dostupné informace, které se během noci nashromáždí, a měla by vyhodnotit, jestli je nebo není potřeba dát nějaký impuls ke zvýšení dalších bezpečnostních opatření. Zatím se to tak nejeví,“ zmínil dále ministr vnitra.

Podle Chovance je zvláštní, že útok v Mnichově se odehrál na den přesně pět let od útoku masového vraha Anderse Breivika v Norsku, při kterém zemřely desítky lidí. „Bude velmi důležité zjistit, jestli to má nebo nemá souvislost,“ poznamenal Chovanec.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme