Česko s Polskem ladí společné priority. Patří mezi ně propojení dálnic i plynovodů

Propojení plynovodů a dostavba dálnice mezi Hradcem Králové a Vratislaví. To jsou společné priority české a polské vlády. Ministři obou zemí se společně sešli už potřetí, dnes zasedali v sídle české vlády ve Strakově akademii. Kromě polské premiérky Ewy Kopaczové se s českými ministry radili také šéfové polské obrany, vnitra, dopravy a životního prostředí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společné zasedání české a polské vlády v Praze

Společné zasedání české a polské vlády v Praze | Foto: Filip Jandourek

„To, co nás samozřejmě extrémně zajímá ve spolupráci s Polskem, je dobudování dopravní infrastruktury, zejména návaznost R11 a S3,“ nastínil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD jedno z témat.

Podle premiéra chtějí obě země, aby propojení rychlostní silnice R11 a polské S3 financovala Evropská unie. Žádost prý předloží Bruselu během roku 2016.

„Rádi bychom připravili projekt tak, aby ho bylo možné financovat z evropského Nástroje pro propojení, který je známý pod zkratkou CEF (Connecting Europe Facility – pozn. red.). A rádi bychom také na české straně urychlili přípravu onoho hraničního úseku, který je mezi Trutnovem a státní hranicí,“ řekl Sobotka.

Dalším tématem jednání má být životní prostředí. „Extrémně nás také zajímá spolupráce našich zemí na zlepšeném stavu ovzduší v oblasti Slezska a Moravskoslezského kraje,“ uvedl český premiér.

Polská premiérka Ewa Kopaczová a český předseda vlády Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chtěl se svým polským protějškem mluvit kvůli zlepšení ovzduší třeba o takzvaných kotlíkových dotacích. Na ně chce stát v nejbližších letech dát celkem devět miliard korun. Tyto peníze by měly umožnit výměnu až 80 tisíc kotlů.

„Myslím, že teď jsme se stali lídrem projektu kotlíkových dotací a určitě máme zájem o to, aby Polsko dotace ještě rozšířilo,“ prohlásil Brabec.

„Oni do toho předtím dávali v přepočtu první miliardy korun, my první stovky milionů korun a teď se dostáváme do stavu, že během tří let bychom do toho chtěli dát devět miliard,“ dodal ministr.

Češi by s Poláky měli také podepsat dohodu o spolupráci na hraničních vodách. Nová smlouva by měla vodu víc chránit před znečištěním a měla by také zdokonalit ochranu před povodněmi.

Mluvit se bude i o dalším fungování Visegrádské skupiny (V4). Její předsednictví totiž Česko na konci roku předá právě Polsku.

Lenka Jansová, Pavla Firbacherová, mka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme