Česko se nebude podílet na sanaci řeckého dluhu, ujistil Sobotka

Na sanaci řeckého dluhu se Česká republika podílet nebude. Premiér Bohuslav Sobotka o tom před nedělním unijním summitem ujistil šéfy sněmovních stran, se kterými se sešel na podnět ODS. Podle Sobotky ani není žádný důvod, aby něco takového po Česku někdo požadoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Bohuslav Sobotka

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„My nejsme součástí eurozóny, takže to je varianta, kterou já pokládám za krajně nepravděpodobnou,“ vysvětlil.

Upozornil ale, že pokud by Řecko z eurozóny odešlo, bude muset Evropa přijmout kroky, u nichž zřejmě bude důležitá dohoda všech členských zemí.

„Česká republika není členem eurozóny, to znamená, že my bezprostředně neovlivníme to, jestli se podaří dohoda mezi Řeckem a eurozónou, nebo ne. Ale v neděli můžeme být jako Česká republika konfrontováni s nějakým výsledkem,“ upozornil Sobotka.

Celkový dluh Řecka nyní přesahuje 320 miliard eur. Největším řeckým věřitelem je Evropský fond finanční stability, z jednotlivých států dluží Řecko nejvíce Německu, Francii a Itálii. V referendu Řekové jasnou většinou odmítli podmínky, které jim v červnu pro novou dohodu o finanční pomoci předložila eurozóna.

„Je evidentní, že i kdyby Řecko nezůstalo v eurozóně, zůstává v Evropské unii, zůstává v NATO, zůstává v Evropě. A samozřejmě bude důležité, aby tu situaci zvládlo,“ dodal.

Požadavek ODS na vyjednání trvalé výjimky z přijetí eura premiér odmítl. V době, kdy Evropská unie řeší kromě Řecka také válku na Ukrajině a migraci, to podle Sobotky nepřipadá v úvahu.

„Myslím, že bychom teď vypadali trošku jako Marťani, kdybychom s něčím takovým jako Česká republika začali. Navíc to není vůbec aktuální otázka, že bychom teď měli vstupovat do eurozóny, je to otázka pěti šesti let, než to může být znovu aktuální. Takže není důvod, abychom o něčem takovém teď jednali. Myslím, že máme mnohem důležitější priority,“ uvedl premiér.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala je prý jinak s postojem kabinetu spokojený, výhrady má ale k plánům na přijetí uprchlíků. Některé návrhy, které chce Česko v Evropské unii v oblasti migrační politiky podpořit, přesto Fiala vítá.

Budoucnost i vlastní měna. Řekové mluví hlavně o vyjednávání s eurozónou

Číst článek

„To, v čem bych viděl jisté sblížení, je přesvědčení vlády, že je potřeba přistoupit k některým zásadnějším změnám, jako je například důsledná ochrana vnější hranice Evropské unie nebo změna v návratové politice. To jsou věci, které říkáme dlouhodobě, a jsem rád, že je teď zastává i česká vláda,“ přiblížil.

V neděli bude o dalším postupu ohledně Řecka jednat mimořádná vrcholná schůzka 19 zemí eurozóny, následovat bude summit prezidentů a premiérů všech 28 členských zemí Evropské unie.

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme