Česko se potýká s extrémním suchem, některé přehrady mají minimum vody

Extrémní sucho trápí Česko. Problémy má Ústecký, Královéhradecký i Jihomoravský kraj. Už několik týdnů tam vysychá voda v řekách a situace začíná být kritická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Téměř bez vody je i řeka Sázava v Kamenném Přívozu

Téměř bez vody je i řeka Sázava v Kamenném Přívozu | Zdroj: ČTK

Na jižní Moravě se už teď mluví o nejhorším suchu za posledních asi 12 let a kraj má velký problém s nedostatkem vody jak v tocích, tak ve studních i v půdě.

Průtoky jsou minimální a zachraňují je jen vodohospodáři, kteří začali na několika místech upouštět zásoby vody z přehrad. Kvůli vysokým teplotám klesá hladina i v těchto nádržích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sucho je už patrné i v krajině, potvrdil hydrolog Jana Daňhelka z Českého hydrometerologického ústavu

Půda je až do hloubky jednoho metru úplně vysušená a neustále dochází k poklesu hladiny spodní vody. Dá se proto očekávat, že obce vyhlásí zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad.

Meteorologové navíc upozorňují, že vzhledem k očekávanému počasí bude ještě hůř.

V Královéhradeckém kraji už vodohospodáři nemají řeky a přehrady jak regulovat, jsou totiž odpuštěné na minimum.

Na Ústecku už některé obce zakázaly čerpání vody k napouštění bazénů, mytí aut nebo kropení hřišť a kurtů.

Stav vody v některých řekách je na historckém minimu | Foto: ČHMÚ

Zvýšené riziko požárů

Státní podnik Lesy České republiky vydal varování před zvýšeným rizikem požárů v lesích při současném mimořádně suchém a teplém počasí.

Lidé by měli být velmi opatrní při jakékoli manipulaci s ohněm v přírodě. Podle lesního zákona je zakázáno kouření, rozdělávání ohňů a odhazování hořících předmětů v lese a 50 metrů od něj.

Při porušení zákazů mohou podle výrobně-technického ředitele podniku Lesy České republiky Václava Lidického pokuty dosáhnout až 15 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Extrémní sucho trápí Česko. Státní podnik Lesy České republiky vydal varování před zvýšeným rizikem požárů

„Kontroly probíhají zejména prostřednictvím našich pracovníků, kteří se pohybují v terénu a monitorují pohyb návštěvníků lesa, kdy je v první fázi mohou upozornit na nevhodné chování. Pokud není patřičná reakce, tak samozřejmě mohou postupovat dál ve správním řízení,“ vysvětluje Lidický.

Podle něj pomůže minimalizovat důvody, pro které vznikají lesní požáry, především zodpovědnost samotných návštěvníků lesa.

„To sucho, které momentálně existuje, je velmi náchylné ke vzniku lesních požárů. Jakýkoliv nedopalek, hořlavina, hořlavý předmět, který se ocitne v lesním prostředí, může způsobit vznícení a lesní požár,“ doplňuje Lidický.

Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme