Česko se propadlo v žebříčku rovnoprávnosti pohlaví na 96. místo

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti. Od minulého roku si pohoršila o 13 míst a obsadila 96. místo ze 140 zemí. Můžou za to hlavně velké platové rozdíly mezi muži a ženami i malé zastoupení žen v politice. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Závěry zprávy nepřekvapily předsedkyni Fóra 50 procent Janu Smiggels Kavkovou, která se tématu dlouhodobě věnuje.

„To, že u nás dlouhodobě máme velmi nízké zastoupení žen v politice, což je oblast, která v tom srovnání dopadla vůbec nejhůře, dobře víme. Po posledních volbách do sněmovny se to dokonce ještě zhoršilo,“ připomíná Smiggels Kavková.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR a rovnoprávnost žen. Téma pro Janu Smiggels Kavkovou, šéfku Fóra 50 %, a prezidenta Konfederace zaměstnavatelských svazů Jana Wiesnera

„A co se týče odměňování, tak rozdíly v průměrných mzdách žen a mužů u nás činí více než 20 procent. Takže to jsou problémy, se kterými se dlouhodobě potýkáme,“ říká.

Velkou šanci na zlepšení ale šéfka Fóra 50 procent spatřuje v závazku současné vládní koalice, že podpoří větší zapojení žen do politických funkcí nebo klíčových rozhodovacích pozic.

„Konkrétně v návrhu změny volebního zákona, který předložil ministr Dienstbier, který by zavedl kvóty pro sestavování kandidátních listin. Já pevně věřím, že ten zákon opravdu projde, zatím bohužel z těch vyjádření mnohých členů vládní koalice vyplývá spíš to, že s tím zákonem mají problém,“ podotýká Smiggels Kavková.

V čele žebříčku jsou skandinávské země

V hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti tradičně vedou severoevropské, země jako třeba Island, Finsko nebo Švédsko.

Žebříček rovnoprávnosti, Global Gender Gap Report
1. Island
2. Finsko
3. Norsko
---
96. Česká republika
---
140. Čad
141. Pákistán
142. Jemen

Podle Jany Smiggels Kavkové to ale nepřišlo samo od sebe, skandinávské země na zajištění rovnoprávnosti mužů a žen cíleně pracovaly. Například tím, že ženám umožňují lépe skloubit zaměstnání a rodinu.

„Což ale souvisí třeba i s tím, že část rodičovské dovolené si u nich vybírají otcové. Takže jim se daří nejen to, že rovnoprávnost podporuje stát tím, že školky a jesle jsou dostupné pro každého, ale že ta péče o děti je více rozdělena mezi oba rodiče,“ upozorňuje předsedkyně Fóra 50 procent.

Tradičně velmi vysoké je ve skandinávských zemích i zastoupení žen v politice. „Tam třeba neexistuje, že by vláda byla sestavena tak, že by tam nebylo zhruba půl na půl mužů a žen. To by prostě tamní společnost neakceptovala.“

mta, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme