Česko si výrazně polepšilo ve světovém indexu korupce, k průměru EU má stále daleko

Češi mají pocit, že se státu začíná dařit v boji s úplatkářstvím. Vyplývá to z aktuálního indexu vnímání korupce, který každoročně sestavuje organizace Transparency International. Česká republika se v celosvětovém hodnocení zařadila na 37. místo. K průměru evropských států má stále daleko. Nejlepší situace je v Dánsku (91 bodů). Na druhém místě je Finsko (90 bodů), následované Švédskem (89 bodů) a Novým Zélandem (88 bodů).

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto)

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Česká republika poskočila o 16 příček z 57. místa na 37. příčku. V absolutním vyjádření si polepšila o 5 bodů, což je jedno z nejlepších zlepšení na světě,“ říká programový ředitel Transparency International Radim Bureš.

Zlepšit situaci podle Bureše pomohlo třeba to, že se v posledních letech začaly řešit velké korupční kauzy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko si výrazně polepšilo v žebříčku vnímání korupce. Více redaktor Martin Karlík

„Příčiny zlepšení současného stavu korupce v České republice sahají až do období vlády Petra Nečase a vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peak.“

V celosvětovém žebříčku vnímání korupce je Česko hned za Španělskem a před Jižní Koreou. Slovensko je až na 50. místě stejně jako Maďarsko, Chorvatsko a Bahrajn.

Jako poslední se umístily dvě země, Severní Korea a Somálsko, hned před nimi je Afghánistán.

Český rozhlas oslovil Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, jeho mluvčí Jaroslav Ibehej ale řekl, že se policie k výsledkům hodnocení nebude vyjadřovat.

Jak se vnímání korupce měnilo v jednotlivých zemích světa v uplynulých čtyřech letech, si můžete prohlédnout v přehledném grafu:

Z hlediska srovnání evropských zemí se Česká republika posunula z 25. místa na 22., je sice stále za Estonskem (14. místo, 70 bodů) Polskem (17. příčka, 62 bodů), ale výrazně předběhla Maďarsko (25. místo s 51 body) a Slovensko (na stejném místě). Na chvost Evropy se dostala Itálie (44 bodů) a úplně poslední Bulharsko (41 bodů).

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká republika si výrazně polepšila ve vnímání korupce. O žebříčku organizace TI mluví politolog Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma

„Demokratický stát začal fungovat tak, jak má. Státní zastupitelství začalo fungovat více nezávisle na politických tlacích spojených s netransparentním byznysem. Podobně protikorupční policie a státní administrativa. Máme nový zákon o státní službě,“ říká politolog Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma.

„Jednotlivé pilíře demokracie začínají fungovat tak, jak mají a musí se to projevit. V neposlední řadě je to i fungování současné vlády. Po dlouhou dobu jsme neměli relativně tak stabilní vládu v tom smyslu, že na každodenním pořádku nejsou aféry a korupční kauzy,“ myslí si Klíma.

Index vnímání korupce zveřejňuje mezinárodní nevládní organizace Transparency International od roku 1995. Index řadí země podle stupně vnímání korupce ve veřejném sektoru s použitím stupnice 0 až 100, kde 100 označuje zemi téměř bez korupce a 0 znamená vysokou míru korupce.

Letošní index hodnotí celkem 168 zemí.

Index vnímání korupce v České republice za rok 2015 | Foto: Transparency International

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme