Česko uznává celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu, ujistil Zeman Peking

Prezident Miloš Zeman se dnes na závěr své návštěvy Číny v Pekingu setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zeman ho ujistil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu a odmítá se vměšovat do vnitřních záležitostí nejlidnatější země světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (vlevo) v Pekingu

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (vlevo) v Pekingu | Zdroj: ČTK

„Nejen já, ale nová vláda České republiky zcela jasně vyjádřila, že respektuje územní integritu Číny, neuznává tibetskou exilovou vládu a že se odmítáme jakýmkoli způsobem vměšovat do vašich vnitřních záležitostí,“ prohlásil český prezident na úvod schůzky obou hlav států v prezidentském paláci v Pekingu.

V souvislosti s Tchaj-wanem poznamenal, že věří brzké mírové sjednocení ostrova s pevninskou Čínou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zeman ujistil, že ČR uznává celistvost Číny. V Pekingu je zvláštní zpravodaj J. Marek. O tématu mluvil také profesor ekonomie M. Mejstřík

Na adresu situace v Hongkongu, kde se už několik týdnů odehrávají prodemokratické procesy, český prezident řekl, že se do těchto záležitostí nehodlá vměšovat.

Oba státníci ale mluvili vedle geopolitických také o ekonomických a záležitostech.

Zemana ostatně na návštěvě v Číně doprovázely ve dvou vládních speciálech i desítky českých podnikatelů.

Česká diplomacie ztrácí dobrou pověst, reaguje Schwarzenberg na Zemanův výrok v Číně

Číst článek

S čínskými partnery dnes podepíší v Pekingu několik smluv, týkajících se například přípravy animované pohádky Krteček a panda. Spekuluje se rovněž o prodeji části společnosti J&T.

S Tchaj-wanem, který se osamostatnil v roce 1949, Česko neudržuje diplomatické styky. V případě Tibetu, který Čína k sobě v 50. letech minulého století násilně připojila a který má dnes autonomní status, se ČR při dubnové návštěvě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Pekingu zavázala, že nebude podporovat jeho nezávislost v jakékoli podobě a že uznává teritoriální integritu Číny. Za to si vláda vysloužila kritiku českých organizací na ochranu lidských práv a opozice.

Podle profesora ekonomie a předsedy Mezinárodní obchodní komory Michala Mejstříka jsou kontakty pro podnikání v „říši středu“ důležité.

„Když si představíme, že paní kancléřka Merkelová byla v Číně za posledních několik let sedmkrát, tak asi pochopíme, že to nebyla jenom záležitost čiré diplomacie, ale že to mělo hlubokou ekonomickou souvislost,“ řekl Mejstřík.

„Pokud se jedná o dobře připravené kontakty a firmy chtějí vstoupit na trh seriózně, jako že už několik českých firem na čínském trhu působí, tak i pro ostatní je to pochopitelně významné pootevření dveří,“ dodal ekonom.

Vedle setkání se Si Ťin-pchingem se Miloš Zeman poslední den své cesty sešel s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a před odletem do vlasti ho čeká státní večeře pořádaná čínským protějškem.

Simona Bartošová, Matěj Štýs, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme