Česko vstoupilo do roku 2015, silvestrovské oslavy se neobešly bez zranění

Petardy a chytré telefony, to byla základní výstroj lidí, kteří vyrazili na Václavské náměstí v Praze. Střed náměstí byl prázdný, všichni raději stáli u zdí domů, aby je netrefila rachejtle. U Malostranského náměstí vykolejila tramvaj, některé linky byly proto odkloněny. Po použití zábavní pyrotechniky museli záchranáři v Praze ošetřovat několik zraněných dospělých i dětí. Do půlnoci vyjeli asi ke stovce případů. Hasiči pak zasahovali především u požárů a dopravních nehod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v centru Prahy slavili příchod nového roku

Lidé v centru Prahy slavili příchod nového roku | Zdroj: ČTK

V centru hlavního města lidé oslavili příchod nového roku. Nejvíc se shromažďovali na Staroměstském a Václavském náměstí.

„Je tady chaos. Lidí bych ale očekával více. Jsou to tisíce, ale Václavské náměstí není zdaleka plné. Hodně lidí stojí v bezpečné vzdálenosti, tedy pod Národním muzeem u magistrály, kudy auta projíždějí trochu pomaleji,“ hlásil z místa redaktor Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko vstoupilo do roku 2015. V Praze ho přivítali lidé především na Václavském a Staroměstském náměstí. Na místě byl i Ľubomír Smatana.

Na pořádek v ulicích dohlíželo 350 městských strážníků a policistů. V pohotovosti byli také záchranáři.

Na Václavském náměstí měli od odpoledne přistavený speciální záchranářský vůz Golem a další sanitky byly na Staroměstském náměstí.

„Policistů je tady dost, řekl bych stovka i více. Jsou na každém rohu, v zásahových uniformách. Je tady i mnoho městských policistů, mají helmy a stažené hledí, kdyby došlo na nejhorší. Turisté se s policisty rádi fotí,“ popisoval dojmy z Václavského náměstí Smatana.

U Malostranského náměstí v Praze vykolejila tramvaj. Linky 12, 20 a 22 byly odkloněné po druhém břehu Vltavy přes zastávku Staroměstská.

Turisté se na Václavském náměstí fotili s policisty | Foto: Ľubomír Smatana

Na místo dorazila těžká technika pražského dopravního podniku. Podle policie jde o závadu, tramvaj se s ničím nesrazila.

Dopravní podnik pro cestující posílil noční tramvaje a poslední soupravy vyjedou z dep hodinu po půlnoci.

Napilno měli také hasiči. Do půlnoci museli v Česku vyjíždět k víc než 70 požárům a 45 dopravním nehodám. Řešili i dalších sto jiných událostí.

Nejvíce zásahů měly jednotky v Moravskoslezském kraji. Nejklidnější poslední den roku naopak prožili hasiči v Královéhradeckém kraji. Nejčastější příčinou požárů byly dělobuchy a zábavní pyrotechnika.

Zranění i smrt

Při novoročních oslavách v brněnském Juliánově vypadl z okna druhého patra 15letý mladík. Zranil se jen lehce. V krvi měl podle policie skoro dvě promile alkoholu.

Chlapec oslavoval se dvěma děvčaty ve věku 13 a 14 let, alkohol si bez dovolení vypůjčili z rodičovských zásob. Při převozu do nemocnice byl při vědomí.

Silvestrovský konfilkt dvou mužů v Třebíči nepřežil jeden z nich. Podle policie podlehl bodným zraněním. Muži se dostali do konfliktu včera časně ráno před jedním z tamních klubů. Podezřelého z vraždy policisté zadrželi.

Úklid Václavského náměstí po novoroční noci | Foto: Jan Charvát

Ve Vlachovicích na Zlínsku, které leží nedaleko zničeného muničního skladu, byla silvestrovská noc klidná. Lidé tam vyslyšeli výzvu starosty, aby nepoužívali zábavní pyrotechniku.

V okolních vesnicích podle starosty Vlachovic Zdeňka Hověžáka bylo slyšet několik dělobuchů a petard. Ale v menší míře než v jiných letech.

ČTK, Ľubomír Smatana, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme