Česko zasáhlo silné sněžení, problémy mají na některých úsecích hlavně kamiony

Silné sněžení, které postupuje od západu k východu Česka, dopoledne zkomplikovalo dopravu v některých krajích. Silničáři vyslali do terénu desítky sypačů. Řidiči museli být opatrní hlavně na západě a severu Čech a taky v Praze a středních Čechách. Pro kamiony je pak zavřená silnice od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silné sněžení, které postupovalo přes Česko od západu, zasáhlo také Prahu

Silné sněžení, které postupovalo přes Česko od západu, zasáhlo také Prahu | Zdroj: ČTK

Nový sníh a snížená viditelnost komplikovaly od rána dopravu na silnicích v Plzeňském i Karlovarském kraji. Za dopoledne tam připadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré nebo je na nich rozbředlý sníh.

V Plzeňském kraji leží vrstva nového sněhu zejména na silnicích nižších tříd, na některých komunikacích ve vyšších polohách Šumavy či Českého lesa je uježděná vrstva sněhu.

Silné sněžení zkomplikovalo dopoledne dopravu i v Karlovarském kraji. Po sněhových přeháňkách zůstává na některých silnicích napadaný nebo rozježděný sníh, místy hrozí nebezpečí námrazy.

Kvůli vydatným sněhovým srážkám je pro nákladní vozy uzavřena silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Silnice bude zavřená minimálně do zítřejšího rána.

Silné sněžení zasáhlo i Prahu | Foto: ČTK

Další silnice v Libereckém i Ústeckém kraji jsou sjízdné s opatrností. Místy tak na nich leží uježděný nebo rozbředlý sníh. Řidiči by měli být obzvlášť opatrní v horských oblastech. Za dopoledne se na severu Čech stalo přes deset nehod, bez vážnějších následků.

Hůře sjízdné byly dopoledne i komunikace ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje. Na hlavních i vedlejších silnicích byl ujetý a zledovatělý sníh. V Pardubickém kraji se místy po ránu tvořily sněhové jazyky. Na silnicích byla zároveň zledovatělá a ujetá vrstva.

Také ve středních Čechách dopravu místy komplikuje sněžení. Problémy mají na některých úsecích hlavně kamiony. Silničáři do terénu nasadili všechny sypače, opatrní by měli být řidiči i na hlavních tazích. Policie zaznamenala více nehod než obvykle, neměly ale závažné následky.

Další etapu modernizace D1 zastavil sníh, silničáři to znovu zkusí zítra

Číst článek

Pás sněžení se postupně přesouvá na východ a severovýchod republiky. Na Českomoravské vrchovině a Středočeské pahorkatině lze podle ČHMÚ předpokládat, že za 12 hodin napadne 5 až 10 cm sněhu. Výstraha před sněhovým přívalem platí do zítřejšího rána.

„Sněžení bude k večeru a v noci na Vysočině a v západní části Moravy přecházet ve srážky smíšené. To znamená, že právě na tomto území mohou srážky namrzat a vytvářet ledovku,“ upozorňuje Jana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu.

Silné sněžení zastavilo i zahájení nové etapy modernizace dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziřícím. Silničáři se na místo vrátí zítra.

Noc byla opět mrazivá

Česko má za sebou další mrazivou noc. Meteorologové varovali před nízkými teplotami, které mohly klesat i k minus 18 stupňům Celsia. V mrazových kotlinách na Šumavě ale byly mnohem nižší.

V Jezerní slati u Kvildy na Šumavě meteorologové naměřili mínus 31,2 stupně Celsia. Nejvíc mrzlo kolem desáté hodiny večer, postupně mráz začal polevovat.

Na Kvildě bylo nejchladněji krátce před půlnocí, kdy se rtuť teploměru zastavila na hodnotě minus 18 stupňů. Mnohem chladněji ale bylo o něco dál na Horské Kvildě, kde meteorologové zaznamenali minus 24,7 stupně.

Meteorologové odhadují, že v nejbližších dnech se takto nízké teploty nebudou opakovat.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme