Česko znovu zasáhne silný vítr. Přidá se i vydatný déšť, hlavně na Šumavě

ČHMÚ opět varuje před silným větrem, který Česko potrápil už v noci na dnešek. Na hřebenech hor dokonce dosahoval rychlosti orkánu. Podle výstrahy meteorologů začne znovu foukat v noci na úterý. Na Plzeňsku a v jižních Čechách se navíc přidá vydatný déšť, který bude zvedat hladiny toků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný vítr v Praze (ilustrační foto)

Silný vítr v Praze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vítr, který v noci na dnešek lámal stromy a působil problémy i v energetice, během dneška přechodně zeslábne.

Večer ale znovu nabere sílu a v nárazech bude foukat rychlostí kolem 70 km/h a na horách až 110 km/h. „Vydali jsme výstražnou informaci na vítr, která by měla platit od 21 hodin do osmi hodin ráno,“ říká meteorolog Štefan Hanžák.

Přehrát

00:00 / 00:00

S koncem listopadu fouká v Česku silný vítr a vydatně prší. O počasí následujících dnů informuje meteorolog Štefan Hanžák

Dnes i zítra také počítejte s deštěm, který bude místy trvalý a na horách i vydatný. Nejvíce srážek má spadnout v oblasti Šumavy. Do úterního rána tam může napršet až 50 mm, do středečního rána pak dalších až 30 mm.

Pro Jihočeský a Plzeňský kraj proto meteorologové vyhlásili stav povodňové bdělosti. Nejvýraznější vzestupy hladin se očekávají v povodí horní Otavy, dnes odpoledne či večer by mohly dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. Ojediněle můžou krátkodobě vystoupit i na druhý stupeň.

„Hladiny řek by měly ještě stoupat. Uklidnění by mohlo přijít ve středu. Dopoledne ještě čekáme zataženo až oblačno, postupně od jihozápadu jasno až polojasno. Srážky se ojediněle nebo místy vyskytnou ještě na severovýchodě našeho území, zejména ve Slezsku,“ dodává Hanžák.

Nejvyšší denní teploty se v příštích dnech budou pohybovat od 6 do 10 stupňů, ve středu od 7 do 11 stupňů. Při nízké oblačnosti ve druhé polovině týdne čekejte jen kolem 5 stupňů Celsia.

mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme