Česku se za rok 2014 nepodařilo vyčerpat z fondů EU 9 miliard korun

Česko nezvládlo loni vyčerpat z fondů Evropské unie 9 miliard korun. V Českém rozhlase to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO. Původně se přitom odhadovalo, že Česko nezvládne vyčerpat až 23 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Ministerstva podle Šlechtové zrychlila tempo čerpání a lépe komunikovala s Evropskou komisí.

„Podařilo se od listopadu do prosince předat na Evropskou komisi žádosti k proplacení v hodnotě několika miliard. Například ministerstvo životního prostředí snížilo svou původní predikci o 6 až 8 miliard, což je vysoká částka a je to myslím velice pozitivní,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou o nevyčerpaných penězích z evropských fondů a také o pozastavení pražských stavebních předpisů. Moderuje Helena Šulcová.

„Nevyčerpané peníze se nedají přesunout do příštího roku,“ připomíná. Na přelomu ledna a února chce vládě předložit dokument s odhady na rok 2015.

Možnou výši nevyčerpané částky si však zatím netroufá odhadovat. „Máme zastavené dopravní stavby kvůli řízení Evropské komise,“ uvádí hlavní důvod.

Uplynulé období mezi lety 2007 a 2013 bylo podle ní z pohledu čerpání dotací složité. „Měli jsme celkem 24 operačních programů, což je velké množství. Teď jsme jejich počet snížili asi o sedm nebo o osm,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj.

Systém by tak podle ní měl být jednodušší. „Snažíme se zjednodušit i prostředí pro žadatele a příjemce, tedy pro podnikatele a lidi, kteří chtějí napsat žádost o dotaci,“ upřesňuje Karla Šlechtová.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme