Český helsinský výbor chce prosadit kvalitnější jídlo a lepší hygienu pro vězně

Teplá sprcha nejvýš dvakrát týdně, skromné porce jídla a skoro žádné soukromí - takové jsou podmínky v českých věznicích. Kritizují to nejen odsouzení, ale také Český helsinský výbor. Poslancům už předložil připomínky, které by chtěl prosadit do připravované koncepce českého vězeňství. Do té doby musí odsouzení doufat, že skončí ve věznici, kde si mohou připlatit alespoň drobný nadstandard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

„Odsouzení ve věznici Všehrdy si mohou nakoupit vybraný sortiment ve vězeňské prodejně. Tuto možnost mají dvakrát týdně za své finanční prostředky v rozsahu 400 až 800 korun," odpověděla mluvčí Bronislava Vetešníková na otázku, jestli je možné obstarat si ve vězení třeba lepší kartáček nebo čerstvé vitamíny.

Ve vazebních věznicích si odsouzení mohou připlatit i za lepší oběd z vývařovny pro dozorce. Jenže tato možnost moc v kurzu není. Třeba v Plzni si loni připlatilo šest vězňů, v Olomouci žádný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínky v českých věznicích se zajímala reportérka Evelýna Kulíšková

„Velká část odsouzených nemá finanční prostředky ani na to, aby zaplatili částku, kterou platí výkon trestu, maximálně 1500 korun na měsíc," upozorňuje mluvčí karvinské věznice Eva Loučková.

Současný přístup se ale nelíbí Českému helsinskému výboru.

„Sprchování každý den není nadstandard, to by měl být standard. Také si nemyslíme, že nadstandard je rádio. Jídlo by mělo být natolik pestré, trváme na to, že by měly být navýšeny stravní jednotky, protože není možné z 50 korun uvařit tři denní hodnotná jídla," vyjmenovala ředitelka výboru Lucie Rybová základní připomínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Českého helsinského výboru Lucie Rybová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Nápravu by chtěla prosadit do připravované koncepce rozvoje vězeňství. O té už se diskutuje na sněmovní úrovni. Třeba členové podvýboru pro vězeňství nejsou v otázce takzvaných nadstandardů jednotní.

Už v minulosti převládal názor, že vězení má být ze své podstaty skromné a izolované. Současná místopředsedkyně podvýboru Marie Benešová z ČSSD by ale malé ústupky dovolila.

„Jsou vězni, kteří mají dietu. Pak třeba by chtěli lepší hygienické prostředky. Problém byl třeba se zastřihováním chloupků v nose."

Debatu o podmínkách lidí za mřížemi vyvolal zejména případ bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Právě ten se dožadoval pro vězně v Česku častějšího sprchování nebo lepšího jídla. Vedení tehdejšího ministerstva spravedlnosti, které vedla ODS, připouštělo dílčí změny.

Současná šéfka resortu Helena Válková z hnutí ANO má ale jiný názor. Po mluvčí vzkázala, že žádnou možnost připlácení nezavede. Bojí se, že by rozdílné podmínky vyprovokovaly nepokoje mezi vězni, anebo zvýšily riziko korupce.

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme