Český rozhlas žádá policii o vyšetření incidentu při protiislámské akci

Český rozhlas požádá Policejní prezidium o prošetření incidentu, který se stal při včerejší demonstraci proti islámu na Hradčanském náměstí v Praze. Během shromáždění několik agresivních útočníků opakovaně napadlo přenosový vůz ČRo, ale přítomní policisté na žádost o pomoc nereagovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přenosový vůz Českého rozhlasu na Hradčanském náměstí v Praze

Přenosový vůz Českého rozhlasu na Hradčanském náměstí v Praze | Foto: Eliška Malínská

Útočníci se násilně dobývali dovnitř přenosového vozu, pokusili se narušit vysílání rozhlasu a nakonec odpojili elektrocentrálu.

Redaktor Českého rozhlasu v této vypjaté situaci požádal o zakročení nedaleko stojící hlídku Policie ČR. Místo pomoci se však setkal s odmítavým a přehlíživým postojem přítomných policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věc prošetříme a budeme řešit, řekl Českému rozhlasu policejní prezident Tomáš Tuhý

Věc chce nechat prověřit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), i když policii za sobotu obecně chválil.

„Jsem rád, že Policie ČR zvládla během sobotních událostí v Praze udržet situaci pod kontrolou. A to i přesto, že šlo o koncentraci několika vzájemně antagonistických akcí v průběhu jednoho dne. Zároveň jsem zadal policejnímu prezidentovi důkladné prošetření údajných excesů, na které v průběhu neděle upozornila některá média,“ reagoval Chovanec v tiskové zprávě.

Na kontrolách se podle něj bude podílet i audit ministerstva vnitra.

Na Hradčanském náměstí v Praze se včera odpoledne sešla více než tisícovka lidí na shromáždění, které svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit.

Řečníci v projevech kritizovali zastánce uprchlíků, české i evropské politiky a varovali před migrací do Evropy. Akce byla součástí celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida.

Tisková zpráva k incidentu na webu ČRo

Číst článek

Kromě chování policistů u přenosového vozu Českého rozhlasu chce nechat Chovanec prověřit třeba i nařčení, které se objevovalo na sociálních sítích, podle nějž policisté přestrojení za neonacisty vyvolávali konflikty se zastánci uprchlíků.

„Výsledky tohoto šetření chci mít k dispozici do dvou týdnů. Následně s nimi seznámím veřejnost,“ uvedl Chovanec.

Policejní prezident Tomáš Tuhý připustil, že mohlo dojít i k selhání jednotlivce, nemělo by to však podle něj vrhat špatné světlo na postup policie během „náročného dne“.

„Celá Evropa dnes zažívá řadu zásadních extrémních shromáždění, při kterých dochází k narušování veřejného pořádku. Myslím, že včera obyvatelé Prahy jasně viděli, jaká byla role policie, že zvládli tuto situaci a ochránili i skupinky, které se pohybovaly poblíž shromáždění a kde mohlo docházet k incidentům,“ řekl Tuhý.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme