'Český Trump a Berlusconi' Babiš má podle zahraničního tisku našlápnuto do premiérského křesla

V krajských a senátních volbách v Česku triumfovalo liberálně-populistické hnutí ANO. Pokud neudělá žádnou chybu, vystřídá jeho předseda Andrej Babiš příští rok Bohuslava Sobotku ve funkci premiéra, napsala v reakci na sobotní výsledky rakouská a švýcarská média. Babiše označují za "českou odpověď na Trumpa" nebo "českého Berlusconiho".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„Určitým způsobem je Andrej Babiš českou odpovědí na Donalda Trumpa, ovšem s tím rozdílem, že Babiš je aspoň částečně už u cíle," napsal zpravodajský server Nachrichten.at. Stejně jako Trump slibuje předseda hnutí ANO, že bude řídit stát jako firmu a zatočí s korupcí. Firmy impéria českého miliardáře ale zároveň vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), napsal server.

Bojují o koryta, která za poslední roky získali. Ve sněmovně i krajích, hodnotí povolební vyjednávání Babiš

Číst článek

Předseda hnutí ANO podle něj šikovně využil rozšířeného odporu českých voličů k politickému establishmentu. Na překážku vítězství ANO v krajských a senátních volbách nebylo ani to, že se hnutí podílí na vládě. Do jejího čela Babiš v příštím roce zřejmě zamíří, napsal web Nachrichten.at.

Že se Babiš po parlamentních volbách v příštím roce stane zřejmě předsedou české vlády, si myslí i švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Český Berlusconi", jak Babiše nazývá kvůli údajné podobnosti s italským expremiérem, který v době své vlády vlastnil řadu médií, v krajských a senátních volbách "triumfoval". ANO se tak podle NZZ vymklo tradici českých populistických stran, kterým účast ve vládě často škodí.

Bezbarvý Sobotka

"Hořkou porážku" podle NZZ naopak utrpěla v krajských volbách ČSSD premiéra Sobotky. Vítězství ANO nad sociálními demokraty přisuzuje mimo jiné tomu, že se Babišovi daří nadále vystupovat jako "antipolitik" a ve vládě s "bezbarvým premiérem" udává tón.

Podle rakouských novin Der Standard porážka sociálních demokratů zvýší vnitrostranický tlak na premiéra Sobotku. List si všímá také neúspěchu "protiislámského entomologa" Martina Konvičky v boji o senátorské křeslo, stejně jako "extrémně nízké" volební účasti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme