Cesta kolem světa za 12 tisíc korun? Travel-hackeři potvrzují, že je to možné

Jen 12 tisíc korun může stát cesta kolem světa. Za takové částky létají takzvaní travel-hackeři, tedy cestovatelé a lovci extrémně levných letenek. Kromě neuvěřitelných cen za dopravu také bydlí zdarma nebo v pětihvězdičkových hotelech za cenu hostelů. Na sbalení na cestu ale často mají jen pár hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Oni mají na papírech rukou napsané poslední nabídky, které tam jsou. Jako – odlet do čtyř hodin. To je něco, co už nemá ani cenu vystavovat na internet, protože by se člověk nestihl ani sbalit a dojet na letiště. Můj kamarád se takhle byl podívat a paní mu nabídla all inclusive zájezd na Maledivy, který v katalogu stojí 70 tisíc, za 18 tisíc,“ popisuje Petr Novák příběh kamaráda, který ušetřil při nákupu zájezdu přímo na letišti ve Frankfurtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakým způsobem pořizují travel-hackeři extrémně levné letenky, zjišťovala Iveta Záleská

Petr je zkušený cestovatel a travel-hacker a ve svém kurzu lidem ukazuje, jak levně bydlet nebo najít extrémně levné letenky. Sám čeká buď na akce leteckých společností, nebo na chyby, které vznikají ve složitých rezervačních systémech.

„Nedávno se objevila moc hezká chyba přímo na stránkách United. Tam, když jste si přepnuli na dánštinu, tak jste si mohli koupit let z Londýna do New Yorku a zpátky za 74 dolarů. Byl tam špatný přepočet ve měně. A co bylo fantastické, že to bylo v první třídě,“ doplňuje Petr.

Chyby v rezervačním systému

Osmatřicetiletý počítačový grafik využívá specializované zahraniční vyhledávače letenek. Existují ale také metody, jak cenu letenky záměrně snížit. Třeba tím, že vyberete místo prodeje. Někdy totiž záleží i na tom, z jaké země letenku kupujete. Jindy travel-hackeři manipulují s palivovým příplatkem, aniž by se nabourali do rezervačních systémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestovatel a travel-hecker Petr Novák vysvětluje, jak se dají pořídit extrémně levné letenky

„To je chyba, která se objevila vloni. Byla to chyba, která vznikala mezi Emirates a indonéskou Garudou. Jejich systémy mezi sebou nefungovaly. Takže pro jakýkoli let s Emirates, kde byl dostatečně vysoký palivový příplatek, jste si přidali třetí let s Garudou a došlo k fuel dumpingu, ponížení palivového příplatku,“ vysvětluje Petr Novák.

Vše je podle něj legální. „Tam není nic, co by bylo porušením nějakého pravidla. Chyba vznikla na straně Garudy, takže ona doplácela Emirates rozdíl v ceně,“ doplňuje.

U extrémních nabídek ale rozhoduje čas - být u ní jako první. „Proto lidé, kteří se tomu věnují, provozují portály s nabídkou akčních letenek,“ uzavírá Petr. Nabídky si proto travel-hackeři nechávají posílat přímo na mobil, aby ulovili levné letenky jako první.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme