Čeští a slovenští ministři se sejdou ve Valticích. Mluvit budou o dopravě i obraně

Jihomoravské Valtice se připravují na společné jednání českých a slovenských ministrů. Budou mluvit především o užší spolupráci armád obou zemí nebo o zrychlení železniční a silniční dopravy přes hranice. Jednotliví ministři se také sejdou se svými kolegy na oddělených schůzkách, na kterých budou mluvit o aktuálních problémech ve svých rezortech a o společných projektech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. sjezd ČSSD v Praze, Robert Fico a Bohuslav Sobotka

38. sjezd ČSSD v Praze, Robert Fico a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Z Břeclavi do Bratislavy vlakem rychlostí až 200 kilometrů za hodinu, tak by se měla podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD zrychlit železniční doprava mezi Českem a Slovenskem:

„Česká republika hodně investovala do zrychlení přepravy na železničním koridoru mezi Brnem a Břeclaví. Stojíme o to, aby obdobné investice provedla i slovenská strana. To znamená, aby se na trati z Břeclavi do Bratislavy zvýšila rychlost alespoň na 160 a výhledově až na 200 kilometrů v hodině.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští a slovenští ministři se sejdou ve Valticích. Jednat budou o užší spolupráci v dopravě i obraně. Podrobnosti zjišťovala Lenka Jansová

Premiér Bohuslav Sobotka také přiblížil, jak by se měla zlepšit přeshraniční silniční doprava.

„Jde o to, abychom napojili silnici 1/11 na budovanou slovenskou dálnici D3. Na české straně podnikáme řadu kroků, například je ve výstavbě obchvat Třince. Přirozeně stojíme o to, aby podobné práce probíhaly i na slovenské straně. Rádi bychom také potvrdili společné úsilí propojit R49 ve Zlínském kraji a slovenskou komunikaci R6,“ upřesnil Sobotka.

O propojení českých a slovenských řek zatím podle českého premiéra řeč na mezivládní úrovni nebude. České ministerstvo dopravy by mělo nejdřív udělat studii, která by posuzovala všechna pro i proti kanálu Ondra - Labe - Dunaj. Pak bude česká vláda o projektu jednat s okolními zeměmi.

Společné zasedání české a slovenské vlády je třetí v pořadí. Tradice začala v roce 2012, kdy se poprvé sešel kabinet Roberta Fica a Petra Nečase. Loni se sešla Sobotkova a Ficova vláda ve slovenské Skalici.

Zlepšit se má ale spolupráce Česka a Slovenska v obraně. Pokud se Slováci rozhodnou pořídit si nadzvukové stíhačky Gripen, Česko nabídne společný servis a výcvik. To by mohlo snížit náklady oběma zemím.

V ekonomické spolupráci mají obě země bývalé federace na co navazovat, připomněl před časem slovenský premiér Robert Fico:

„Je tu velké množství afrických zemí, kde Československo působilo mimořádně aktivně. Jsou to země jako Vietnam nebo Mongolsko, kde značka Made in Czechoslovakia měla obrovskou sílu, obrovskou kvalitu.“

Ve Valticích se také Česko a Slovensko domluví na postojích pro červnový summit Evropské unie v Bruselu, kde by se mělo mimo jiné mluvit o současných sankcích proti Rusku.

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme