Čeští biatlonisté přišli povzbudit pacienty s poruchou krvetvorby

Nevzdat se a bojovat, i když to třeba chvílemi vypadá beznadějně - snad právě tohle spojuje lidi s vážnou diagnózou a vrcholové sportovce. Úspěšní čeští biatlonisté se zastavili v nemocnici na Karlově náměstí v Praze, přišli povzbudit pacienty s poruchami krvetvorby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Moravec na návštěvě u pacientů s poruchou krvetvorby v nemocnici na Karlově náměstí v Praze

Ondřej Moravec na návštěvě u pacientů s poruchou krvetvorby v nemocnici na Karlově náměstí v Praze | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

„Léčím se z akutní myeloidní leukémie, na kterou mi přišli 3. října loňského roku,“ popisuje jeden z pacientů Martin Petrů, který před onemocněním pracoval jako televizní technik.

„Jsem 102. den po transplantaci kostní dřeně, takže čekám na výsledky odběru kostní dřeně,“ dodává.

Právě na pokoj pana Petrů se přišel podívat trenér české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář a s ním i jeho svěřenci Veronika Vítková a Ondřej Moravec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem mile překvapený a je to příjemné, říkal na návštěvě pacientů s poruchou krvetvorby český biatlonista Ondřej Moravec

„Měl jsem čas koukat kvůli nemoci na biatlon, takže jsem si tu sezonu užil. Vy jste si ji asi také užili,“ říkal pan Petrů biatlonové návštěvě.

Ondřej Moravec si setkání s lidmi, kteří čekají na transplantaci nebo se doléčují po ní, užil.

„Jak říkal ten pán, tak díky nemoci mohl sport sledovat. Je vidět, že ač na tom není dobře, tak s tím bojuje. To je dobře a nějaký společný jmenovatel se sportem tam je. Jsem mile překvapený a je to příjemné,“ usmíval se český biatlonista.

Návštěva slavných sportovců je podle primáře lůžkového oddělení Petra Soukupa pro pacienty jednoznačný přínos.

„Průměrně tady pacienti tráví 27 dní, když mají komplikace během léčby tak mnohem déle. Každý den je úplně stejný. Pro ně je zpříjemnění, když můžou jít na chvíli do parku. Natož když si můžou povídat s olympijským vítězem,“ vysvětlil Petr Soukup.

Biatlonisté podporují registr dárců krvetvorných buněk

Čeští biatlonisté se zapojili už před časem do kampaně, která podporuje český registr dárců krvetvorných buněk IKEM - a snaží se oslovovat nové dárce, především mezi mladými lidmi.

„Pokud člověk nemá shodného sourozence nebo se neúčastní nějakého experimentálního způsobu transplantace, tak je nepříbuzný dárce z registru jediná možnost, jak se k transplantaci dopracovat,“ dodává primář Petr Soukup.

Kvůli věku letos vyřadí z registru dárců krvetvorných buněk zhruba 2300 lidí, bude jim 55 let. Právě věk dárce totiž ovlivňuje kvalitu štěpu, a tak i šanci na uzdravení nemocného.

Eva Rajlichová, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme