Čeští dobrovolníci odjíždějí do Guineje, chtějí tam vrtat studny

Šest až deset kilometrů musí denně překonávat lidé v africké Guineji, aby si domů donesli pitnou a užitkovou vodu. Pomoci jim chtějí dobrovolníci z projektu Kapka života. Rádi by na vesnicích vybudovali obecní studny. Dnes do Guineji odletí vyřizovat potřebné administrativní náležitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapka vody

Kapka vody | Foto: Fotobanka stock.xchng

V africké Guineji je to běžná praxe. Ženy a děti denně dochází několik kilometrů, aby domů donesly pitnou vodu. Děti kvůli tomu pak často nestíhají chodit do školy a ženy do práce.

Dobrovolníci z českého občanského sdružení OliMali proto před několika měsíci vymysleli projekt Kapka života. Jeho cílem je vybudovat v africké zemi studny s pitnou vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt projekt Kapka života představila Eliška Malínská

Autor projektu Patrik Kutaj se pro Guineu rozhodl kvůli tomu, že je dobře dostupná, a to hlavně pro dovoz potřebné techniky.

„Technika je velká, těžká. Nedokáže jet větší rychlostí než 50 kilometrů za hodinu. Takže se nemůžeme někde vylodit a jet s technikou třeba tři tisíce kilometrů,“ vysvětluje.

Zkušenosti s takovou prací autor projektu už má, dříve budoval studny na Haiti po ničivém zemětřesení. Pracoval třeba i v Ostravě na šachtě.

Skupina lidí z Kapky života spolupracuje s občanským poradenským střediskem Centrum dialog, které mimo jiné pomáhá zajišťovat vzdělávání guinejských dětí.

Antonio Antonucci z centra vysvětlil, že v první fázi budou vrtaři dělat studny u škol. Děti se tak budou moci učit a zároveň budou mít blízko zdroj vody.

„Už tam máme projekty, které dlouhodobě fungují. A pro nás je to zajímavá představa – vrtat studny pro místní komunity a konkrétně pro školy.“

„Naše studna, když jsem při propočtu zahrnul i letenky, platy lidí, stravování, bydlení, by neměla přesáhnout 140 až 150 tisíc,“ shrnul potřebné náklady na vybudování jedné studny Patrik Kutaj.

Peníze získá Kapka života pomocí crowdfundinových projektů v Česku i na Slovensku. Projekt podpoří i některé další organizace a soukromé firmy. Přispět na transparentní účet může každý.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme