Čeští hasiči vezou humanitární pomoc pro uprchlíky v Řecku

Ze Školního a výcvikového zařízení Hasičského záchranného sboru v Brně dnes v noci vyjela tři nákladní auta s humanitární pomocí pro uprchlíky v Řecku. Zásilka v hodnotě čtyři a čtvrt milionu korun je hrazená ze státního rozpočtu. Obsahuje deky, spací pytle, lehátka, pláštěnky a kamna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká humanitární pomoc pro uprchlíky v Řecku

Česká humanitární pomoc pro uprchlíky v Řecku | Zdroj: ČTK

„Vezeme dva tisíce dek, dva tisíce spacáků, 500 nafukovacích matrací a 40 kamen. Jsou to prostředky, kterými disponuje Hasičský záchranný sbor ČR pro potřebu obyvatel České republiky nebo i pro tento případ v zahraničí,“ říká velitel konvoje Petr Vodička.

„Čeká nás téměř 1200 kilometrů přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a v Bulharsku až do Sofie. Další den budeme pokračovat do Řecka, do města Mandra, zhruba 20 až 30 kilometrů za Aténami, kde se soustředí humanitární pomoc,“ doplňuje velitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Brna dnes v noci vyjela tři nákladní auta s pomocí pro uprchlíky v Řecku. Byla u toho i reportérka Vlasta Gajdošíková

Jedním z hasičů, kteří humanitární náklad do Řecka povezou, je i Tomáš Holub, který už podobnou cestu podnikl loni na Ukrajinu. Jak říká, nikdy nevíte, co se může cestou přihodit.

„Budeme si všichni přát, abychom šťastně dojeli tam i zpátky. Jedna z věcí, která nám může zkomplikovat život, je například počasí. Jestliže pojedeme v Rumunsku přes hory a potkalo by nás takovéto počasí, tak bychom se pravděpodobně zpozdili, ale ten náklad samozřejmě dovézt musíme,“ říká.

Řecko je pátou zemí, kam Česká republika posílá materiální pomoc v souvislosti s migrační krizí. Předtím takto pomohla Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Makedonii.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme