Čeští váleční veteráni si zvolili vedení. Sdružení opět povede Pavel Budinský

Zdravotní péče, zaměstnanost a boj proti zdaňování vojenských výsluh. To jsou priority staronového předsedy Sdružení válečných veteránů Pavla Budinského. Šedesát delegátů ho zvolilo do vedení spolku na další dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Budínský (vpravo), předseda Sdružení válečných veteránů

Pavel Budínský (vpravo), předseda Sdružení válečných veteránů | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Kandidáti na předsedu Sdružení válečných veteránů byli čtyři. Favority ale byli generál Karel Blahna a úřadující předseda sdružení Pavel Budinský. Ten nakonec zvítězil poměrem 30 z 51 hlasů.

„Moje vize je pokračovat v těch třech základních bodech - sociální, zdravotní a postarat se o to, aby ti lidé měli práci. Starat se o to, aby válečné veterány tak, jak budou odcházet do civilu, někdo na ten civil připravil,“ popsal své priority Budínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští váleční veteráni si zvolili vedení. Sdružení opět povede Pavel Budinský. Na místě natáčela reportérka Evelyna Kulíšková

Sněm se také zabýval novými stanovami. Na řadu přišly také osobní spory a provozní témata. Atmosféra byla napjatá, a těsně před volbou dokonce několik delegátů odešlo ze sálu. Volbu to ale neohrozilo.

Mluvilo se také o plánovaném obnovení odvodů. Veteráni si posteskli, že mladí lidé nemají v případě potřeby zájem bránit vlast.

Budinský také na sněmu vyznamenal medailemi několik lidí za práci odvedenou pro válečné veterány. Stříbrný válečný kříž získali veteráni, kteří sloužili v konfliktu na území někdejší Jugoslávie.

Bronzový kříž, tedy ocenění za zásluhy, převzal člen sdružení Miroslav Pechát, který čtyři roky bojuje proti zdaňování vojenských výsluh.

Za speciální program péče o veterány si ocenění odnesli ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík a veteránka Alena Dittrichová.

„Tam se udělají kompletně všechna vyšetření, a pokud jsou nějaké problémy, tak se pokračuje dál a už třeba v nemocnici zůstanou. Vyšetření, které my provádíme, je řádově do pěti tisíc, ale je to hrazené pojišťovnou,“ přiblížila Dittrichová.

Rukama odborníků v Motole prošlo na 70 válečných veteránů a program i nadále pokračuje.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme