Cestující ze západní Afriky zřejmě čeká na ruzyňském letišti testování kvůli ebole

Celníci na Letišti Václava Havla v Praze by mohli testovat cestující ze zemí západní Afriky kvůli hrozbě eboly. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD to tento týden navrhne vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle Němečka by letiště mohlo potřebná zařízení zavést do několika dní. „Jediným ze specializovaných výkonů je změření teploty. To primární je pohovor s pacientem, vyhodnocení rizika, odebrání celkové anamnézy, případných potíží a podobně,“ vysvětluje ministr.

„My v tom nejsme sami, ve velmi podobném duchu uvažují naši kolegové z jiných zemí z Evropské unie. My máme tu výhodu, že u nás nekončí žádná přímá linka ze západní Afriky, jak je tomu například v Paříži, Londýně. Tam je riziko samozřejmě ještě větší,“ konstatuje Němeček a dodává:

„Nicméně počet případů vzrůstá, objevují se i v Evropě a my v součinnosti s evropskými kolegy budeme podporovat taková opatření, aby lidé, kteří se přes přestupní letiště dostali do Prahy, byli přímo na letišti zvláště prověřeni. Aby byla vzata jejich epidemiologická anamnéza a aby se každému takto rizikovému člověku lékaři mnohem víc věnovali.“

Česko zatím řešilo čtyři případy podezření na ebolu. Testy vždy ukázaly, že pacient trpí jinou nemocí.

O víkendu zasahovali karlovarští záchranáři u zaměstnankyně jednoho z místních hotelů. Ve speciálním vaku ji převezli do pražské Nemocnice Na Bulovce, nákaza se nepotvrdila.

Ebola má ve světě již více než 4 tisíce obětí, což je téměř polovina z celkového počtu nakažených. Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní příznaky se můžou objevit 2 až 21 dnů po nakažení.

Na Bulovce vyšetřili také nemocného muže z Ghany. Šlo o studenta, který v sobotu večer přiletěl na ruzyňské letiště, ale utekl od zdravotní prohlídky.

Lékaři a policisté ho pak dostihli právě až na nádraží. Nicméně se ukázalo, že muž se prohlídky nejspíš jen z nejasných důvodů bál, ale zákeřnou nemocí netrpěl.

Podezření na nákazu měli minulý týden zdravotníci i u českého podnikatele, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Na lékaře se obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. V pátek bylo oznámeno, že podezření na tuto smrtelnou nemoc vyvrátil test v Německu.

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme