Za dům, o který přišel po nucené emigraci, chartista odškodné nedostane

Stát chartistovi Petru Hanzlíkovi nemusí vyplatit náhradu za dům, o který muž přišel po vynucené emigraci za minulého režimu. Rozhodl o tom dnes obvodní soud pro Prahu 7, podle kterého je nárok promlčený. Hanzlík s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signatář Charty 77 Petr Hanzlík u soudu. Hanzlík se domáhá náhrady majetku, o který přišel kvůli nucené emigraci

Signatář Charty 77 Petr Hanzlík u soudu. Hanzlík se domáhá náhrady majetku, o který přišel kvůli nucené emigraci | Zdroj: ČTK

„Já jsem nečekal nic jiného. Asi to tady tak všechno chodí. Nebývá než bojovat dál, odvolat se a tak,“ poznamenal Hanzlík k dnešnímu verdiktu.

S námitkou, že je jeho nárok promlčený, nesouhlasí. „My tady máme dokument, kde jsme to již v roce 2002 nárokovali, to tady vůbec nezaznělo,“ namítl.

Hanzlík se soudil sám, nevyužil služeb advokáta. K městskému soudu, kam se plánuje odvolat, už chce jít s advokátem.

Žalobu na ministerstvo vnitra podal Petr Hanzlík k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 v roce 2008.

Požadoval náhradu škody za to, že ho v roce 1982 tehdejší Státní bezpečnost při akci s názvem Asanace donutila, aby se odstěhoval z Československa. Při tom se prý musel vzdát majetku, který nikdy nedostal zpět.

Akci s krycím názvem Asanace nařídil na konci 70. let tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina. Státní bezpečnost měla za úkol donutit lidi nepohodlné režimu k emigraci.

Hanzlík už dříve v procesu s důstojníky komunistické tajné policie vypověděl, že po podepsání Charty 77 nemohl najít práci a jeho ženu prý nenechali ani umývat nádobí v restauraci. V roce 1982 proto oba utekli do Rakouska.

Martin Karlík, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme