Chládek řešil budoucnost UJAK. Navrhuje, aby na státnice dohlíželi lidé z ministerstva

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD dnes poprvé osobně navštívil soukromou Univerzitu Jana Amose Komenského v Praze. Oboru speciální pedagogika totiž hrozí zánik. Potřebné vzdělání si tam doplňují učitelé, často i s mnohaletou praxí. Akreditační komise navrhuje odebrat oboru licenci ke studiu kvůli tomu, že má na počet studentů málo učitelů. Univerzita se proti návrhu komise odvolala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Marcel Chládek se dnes sešel s rektorem i se zástupci studentů. Ti sepsali petici, pod kterou za čtyři dny nasbírali už přes 5 tisíc podpisů. Přes 1400 studentů si na univerzitě doplňuje potřebné vzdělání, aby mohli dál ve školství působit. Žádá to po nich nový zákon.

Jednou ze studentek soukromé univerzity je i Lenka Králová. Vystudovala veřejnou vysokou školu v Hradci Králové, obor sociální pedagogika, už 13 let učí děti s mentálním postižením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství řešil s vedením a studenty Univerzity Jana Amose Komenského její další fungování. Detaily zjišťovala Jana Čermáková

„Až nedávno jsem se dověděla, že nesplňuji kvalifikaci, protože obor speciální pedagogika byl do jisté míry brán jako plně kvalifikovaný. Takže jsem se dozvěděla o tom, že je nutné zahájit kvalifikační studium, opravdu na poslední chvíli,“ říká.

„Jako matka samoživitelka jsem neměla žádnou jinou možnost studia než na Univerzitě Jana Amose Komenského. Je to totiž jediná vysoká škola, která v tomto programu, speciální pedagogika - učitelství, umožňuje studium o víkendech,“ vysvětluje.

Ministr školství dnes řekl, že chce udělat všechno pro to, aby studenti dostudovali. U závěrečných zkoušek by podle něj měli být i odborníci vybraní ministerstvem.

„Aby tam byla opravdu nezávislost posouzení, tak my ještě navrhujeme, aby u těchto studentů u státních závěrečných zkoušek byl i nominant ministerstva školství. Měl by to být nezávislý zástupce, odborník, který bude dohlížet na průběh státních závěrečných zkoušek," řekl ministr.

„Abychom splnili ten náš cíl, tedy, aby studenti mohli dostudovat, ale aby mohli dostudovat v kvalitním programu,“ dodal.

Rektor: Jsme schopni požadavky naplnit

Zástupci Akreditační komise se už ve středu dohodli s vedením státních pedagogických fakult v Praze, Brně a Olomouci, že vytvoří pracovní skupinu. Ta by měla dohlížet na vzdělávání na univerzitě, hlavně na praxe a diplomové práce. Hodnoticí komise začne pracovat 1. března.

Rektor Univerzity Jana Amose Komenského Luboš Chaloupka ustavení pracovní skupiny vítá. Vedení vysoké školy je podle něj připravené splnit všechny požadavky, které hodnoticí komise má.

„Po prostudování podkladových materiálů jsme schopni tyto požadavky naplnit. Pro nás ta situace není úplně jednoduchá, protože celá tato záležitost přišla v podstatě jako blesk z čistého nebe. Ale přesto jsme schopni se s těmi věcmi vypořádat,“ shrnuje.

UJAK hrozí ztráta povolení k výuce v Česku

Akreditační komise rozhodne o dalším osudu studentů speciální pedagogiky UJAK v polovině dubna. Na dubnovém zasedání bude také projednávat podnět k odebrání státního souhlasu k činnosti této největší soukromé vysoké školy v republice.

Chystá se to navrhnout předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Podle ní je totiž komise s prací univerzity dlouhodobě nespokojená. Hlavně jí vadí, že má na počet studentů málo učitelů.

Rektor Chaloupka je ale podle svých slov optimista. Věří, že se mu podaří Akreditační komisi přesvědčit. Příležitost k tomu bude mít už příští týden, kdy by se zástupci komise měli s vedením univerzity sejít.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme