Chovanec chce rozhodnout o reformě policie dnes. Výhrady mají Babiš i Bělobrádek

Spor o reformu policie dál vyostřuje vztahy mezi vládními stranami. Vyjasnit sporné otázky a zklidnit napětí by mohlo úterní jednání Bezpečnostní rady státu, zatím to však na to nevypadá. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je prý připravený reorganizaci odsouhlasit už po schůzce, tedy ještě před středečním dohadovacím jednáním v koalici. ANO hrozí, že by potom žádalo jeho rezignaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (vlevo)

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (vlevo) | Foto: Filip Jandourek

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že navrhl premiérovi, aby se Bezpečnostní rady státu (BRS) zúčastnil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní žalobci z Prahy a Olomouce Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan i celé vedení policie.

Babiš požaduje také účast Roberta Šlachty, který kvůli reformě v pátek rezignoval na místo šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu .

Ministr spravedlnosti už pozvánku dostal. Také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl, že se na bezpečnostní radu chystá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o tom, jak reorganizace policie rozděluje koalici, natočila redaktorka Lenka Jansová

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se omezil na oznámení, že o změnách v policii bude na radě informovat policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ministr Chovanec z ČSSD řekl po včerejší schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, že po jednání Bezpečnostní rady státu chce spornou policejní reformu podepsat. Když s tím nepočká až na středeční schůzku vedení vládních stran, bude hnutí ANO požadovat jeho rezignaci.

Podle vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by ministr vnitra nemusel s podpisem tolik spěchat.

„Bezpečnostní rada státu je v úterý večer a koaliční jednání je brzy ráno ve středu, takže snad to pár hodin přes noc počká. Ale je to samozřejmě v kompetenci ministra vnitra,“ podotkl Bělobrádek.

Chovanec s policejním prezidentem Tuhým a po nich také Babiš včera o reorganizaci mluvili s Milošem Zemanem. Hlava státu se prý k věci vyjádří dnes.

Požádal jsem prezidenta, aby nás podpořil, řekl Babiš po schůzce k reorganizaci policie

Číst článek

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme