Chovanec jednal se Šabatovou. Podmínky v uprchlických zařízeních se prý postupně lepší

Podmínky v zařízeních pro uprchlíky se prý postupně zlepšují. Po jednání s veřejnou ochránkyní práv Annou Šabatovou to dnes uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O výrazném v posunu mluvila i ombudsmanka, která uvítala, že je víc sociálních pracovníků nebo že se lepší podmínky pro děti. Přesto je dál řada věcí, ve kterých mezi oběma stranami panují rozpory. Například v tom, zda mají běženci platit za ubytování nebo jestli mají být v zařízeních bezpečnostní agentury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali | Zdroj: Reuters

„Dohodli jsme se, že máme společný zájem. Nemáme zájem tam ty lidi mučit, omezovat na svobodě. Máme určitě jiný pohled na to zajištění, na detenci, ale v těch jednotlivých aspektech ten problém není tak zásadní, abychom se nebyli schopni domluvit,“ řekl Chovanec.

Podle něj se dnes s ombudsmankou shodli asi ve dvou třetinách projednávaných bodů.

„Otevřená zůstává především otázka, jestli zařízení Bělá-Jezová je vhodné pro rodiny s dětmi, nebo ne. Tam se ten názor zatím liší,“ uvedla Šabatová jednu ze sporných věcí.

Česko podle EK vyhošťuje málo nelegálních migrantů. Mícháte hrušky s jablky, vzkazuje Chovanec

Číst článek

Ombudsmanka, která podmínky, v jakých uprchlíci žijí, opakovaně kritizovala, požaduje také, aby v Bělé nadále nepracovali zaměstnanci bezpečnostních agentur.

Podle Chovance budou zástupci ministerstva a kanceláře veřejného ochránce práv o sporných bodech ještě debatovat. „Myslím, že je potřebné se minimálně jednou za dva měsíce vidět, do té doby než tedy tento problém (uprchlíků - pozn. red.) pomine,“ dodal ministr.

V listopadu se Šabatová ke zhodnocení situace s Chovancem sejde znovu. Na ministerstvu pak bude člověk, který bude pro komunikaci s ombudsmankou speciálně určený.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme