Chovanec obhajoval změny v policii. Jména znám jen z tisku, vypověděl Mynář

Výslechem ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD v pondělí pokračovalo jednání vyšetřovací komise k reorganizaci části policie. Před poslanci by měl v pondělí vystoupit i předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, který patřil mezi nejhlasitější kritiky změn u policie. Poslanci vyslechli i kancléře Vratislava Mynáře kvůli bezpečnostní prověrce, kterou se neúspěšně pokusil získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Ministr vnitra Milan Chovanec při svém příchodu s novináři nemluvil. Přišel zadním vchodem, který je obyčejně zavřený, a rovnou zašel do místnosti, kterou má komise k dispozici. Jeho výslech trval přes tři hodiny.

„Debata dnes byla věcná, na všechny otázky, které byly kladeny, jsem odpověděl. Nebyla to politická debata, byla to debata konkrétní. Mám příjemný pocit z toho, jak komise pracuje, i z toho, jak jsou jednotliví členové zorientovaní v problému,“ řekl po výslechu Chovanec.

Člen vyšetřovací komise Martin Lank (Úsvit) potvrdil, že ministr odpověděl na všechno, na co se ho komise tázala. „Na některé otázky odpověděl velice stručně, protože s některými skutečnostmi, na které jsme ho tázali, nebyl seznámen,“ shrnul Chovancův výslech.

Nová konfrontace Tuhého i Šlachty

Dodal, že se dá očekávat, že některé už vyslechnuté osoby budou pozvány znovu. Před sněmovní vyšetřovací komisí zřejmě budou znovu vypovídat policejní prezident Tomáš Tuhý a bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

„Dozvěděli jsme se další skutečnosti a rádi bychom je s nimi konfrontovali. A dá se předpokládat, že se objeví i nová jména, která na původním seznamu nebyla. Ve zvažování je například i ministr Pelikán nebo bývalý šéf generální inspekce Bílek,“ vysvětlil.

Chovanec v pondělí také řekl, že je s fungováním Národní centrály proti organizovanému zločinu spokojen. „Je potřeba dát tomu ještě nějaký čas, dejme tomu tři měsíce. V současné době už probíhají analýzy, které směřují k vytvoření finanční policie,“ uvedl.

Výhrady má prý jen k nedostatečné komunikaci policie s veřejností prostřednictvím médií. „V minulosti to nedělali, teď je potřeba výrazně přidat,“ doplnil. Také Martin Lank uvedl, že podle něj je na hodnocení nového útvaru příliš brzy.

Mynář: 'Znám je jen z tisku'

Hradní kancléř Vratislav Mynář vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí jen asi čtvrthodinu. Jak řekl, poslanci se ho ptali na jména, která podle svých slov zná jen z tisku. Vypovídat má i ministr Babiš, Lank ale upozornil, že v případě časového skluzu ho komise předvolá na jindy.

Vyšetřovací komise vyslechla už celkem devět lidí, kteří s reorganizací měli něco společného. Hned mezi prvními vystoupil dlouholetý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který na protest právě proti reorganizaci odešel do civilu. Po něm to byl olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan a bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek.

Vypovídali už také policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube a náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild. Ještě předtím poslanci vyslechli šéfa tuzemských žalobců Pavla Zemana, pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára.

Před vypracováním závěrečné zprávy chce komise ještě vyslechnout ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína a dnes už bývalého ředitele BIS Jiřího Langa. Závěry vyšetřování musí komise sněmovně předložit do konce října.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme